Bírákból ügyészek, ügyészekből bírák: az államfő nem utasíthatja vissza a kinevezést


-A A+

Az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság hétfői ülésén pozitívan véleményezte azt a javaslatot, miszerint indokolt esetben, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) javaslatára, államelnöki rendelettel a bírókat bírósági ügyésznek, illetve az ügyészeket bíróknak nevezhetik ki a bíróságokra.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) módosító javaslata értelmében Románia elnöke nem utasíthatja vissza a kinevezéseket az említett tisztségekbe. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében az államfő indokolt esetben visszautasíthatja a kinevezést.

A tervezet szerint a CSM a bírák vagy ügyészek írásos beleegyezésével és az igazságügyi minisztérium kérésére nevezheti ki őket más bíróságokhoz vagy ügyészségekhez, a CSM-hez, a bírák és ügyészek országos intézetéhez, az igazságügyi minisztériumhoz vagy annak valamely alintézményéhez, az Európai Unió intézményeihez vagy más közintézményekhez.

A CSM, valamint az ALDE és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatára a tervezetbe beiktattak egy olyan módosítást, miszerint a bíró vagy ügyész felfüggeszthető a tisztségéből, ha bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene, és tette vélhetően káros hatással van a szakma hírnevére.

Ha nem bizonyul szükségesnek a felfüggesztése, akkor is ideiglenes eltiltható az illető bíró vagy ügyész bizonyos feladatkörök ellátásától mindaddig, amíg jogerős döntés nem születik ügyében.








EZT OLVASTA MÁR?

X