A Dăncilă-kormány megalakulásáról szavaz hétfőn a parlament (percről percre)


-A A+

Bizalmat szavazott a parlament hétfőn a Viorica Dăncilă vezette új PSD-ALDE kormánynak. A kabinetnek - a beiktatáshoz szükséges 233 helyett - 282 törvényhozó szavazott bizalmat, köztük az RMDSZ honatyái is. Kelemen Hunor szövetségi elnök parlamenti beszédében elmondta: adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak, nemcsak azért, mert a választási győzelem után a PSD-ALDE felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a koalíciónak a "nehéz időkben is" eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a magyar érdekképviselettel. Cikkünk frissül.

11:45
A kisebbségekkel és az RMDSZ-szel tárgyal a PNL

A kisebbségek parlamenti csoportjának vezetőjével, Varujan Pambucciannal és az RMDSZ szövetségi elnökével, Kelemen Hunorral találkozik Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, hogy az új kormány beiktatásának szavazásáról tárgyaljanak - nyilatkozták az Agerpresnek parlamenti források.

A két találkozóra a parlament két házának együttes ülése előtt kerül sor, amelynek során a plénum szavaz majd az új kormány beiktatásáról. Múlt héten Ludovic Orban bejelentette, hogy tárgyalni fog a parlamenti frakciókkal, hogy ne hagyják jóvá a Dăncilă-kabinet beiktatását. Vasárnap azt nyilatkozta, hogy felszólítják a kisebbségek képviselőit, az RMDSZ-t, azokat a parlamenti képviselőket, akik még használják a fejüket és érdekli őket Románia sorsa, hogy ne szavazzák meg a kabinet beiktatását. (Agerpres)

11:04
Plumb: az igazságügyi törvények módosításának támogatója vagyok

Támogatja az igazságügyi törvények módosításait, és az a véleménye, hogy ezeknek összhangban kell lenniük az alkotmánybíróság döntéseivel - jelentette ki hétfőn az európai alapokért felelős tárca élére javasolt miniszterjelölt, Rovana Plumb. "Független igazságszolgáltatásra van szükségünk, és meggyőződésem, hogy részünk is lesz benne" - mondta Plumb a parlamenti szakbizottsági meghallgatását követően. 

A Brüsszellel fenntartott kapcsolatokról úgy nyilatkozott: azok "nagyon jók", kedden például a Romániában tartózkodó Corina Creţu regionális politikáért felelős biztossal fog találkozni. "Az Európai Bizottsággal való párbeszéd változatlan marad az én szempontomból is, és a mi szempontunkból is" - fogalmazott Plumb. (Agerpres)

10:48

Elementáris szerkesztési hibák vannak a kormányprogramban, és csak egy fél mondatos utalás van benne a decentralizációra – jelentette ki hétfő reggel RFI-nek az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Cseke Attila szerint nagyon eljött az ideje, hogy hatékony kormánya legyen az országnak. „Azt azért mégsem lehet, hogy félévente lecserélik a miniszterelnököt” – fogalmazott a politikus néhány órával a Dăncilă-kabinet programjáról és összetételéről szóló parlamenti szavazás előtt.

Arról a szenátor nem kívánt nyilatkozni, hogy támogatja-e majd az RMDSZ a kormányt a délutáni szavazáskor. „Nem vagyunk a csatolmánya ennek a koalíciónak” – nyilatkozta a frakcióvezető. Hozzátette, hogy a hétfő délelőtt szakbizottsági meghallgatásokon az RMDSZ honatyái is kérdéseket fognak feltenni a miniszterjelölteknek.

10:12
Futószalagon véleményezik a miniszterjelölteket

Délelőtt tízig több miniszter is meghallgattak a szakbizottságok, és – többségi szavazással – mindegyiküket alkalmasnak nyilvánították a tisztségre. Köztük van Theodor Meleșcanu (külügy), Anton Anton (energiaügy),  Victor Negrescu (európai ügyek) és Dănuț Andrușca (gazdaság). A szakbizottságok véleményezése csak konzultatív jellegű. (HotNews)












EZT OLVASTA MÁR?

X