Véget ért a patthelyzet: teljes létszámmal működik Bihar Megye Tanácsa


-A A+

A Nagyváradi Ítélőtábla ítélete nyomán a Bihar Megye Tanácsa tagjává válhatott Adrian Szatmari szociáldemokrata önkormányzati képviselő, így véget ért a hónapok óta elhúzódó politikai patthelyzet.

Letehette az esküt a megyei tanács csütörtöki ülésén Adrian Szatmari, a Szociáldemokrata Párt (PSD) önkormányzati képviselője. Mint arról a Maszol többször beszámolt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója a PSD-s Ana-Maria Tiron pártból való kizárása és mandátumvesztése után keletkezett 17-17-es létszámegyenlőséget használta ki tavaly szeptember óta arra, hogy szabotálja a testület működését.

A szócsata a csütörtöki ülésen sem maradhatott el: Dacian Foncea liberális tanácsos és Ionel Avrigeanu liberális frakcióvezető azt próbálta elmagyarázni, hogy a bíróság ítélete nem a PNL-frakciót, hanem a tanácsot kötelezi a mandátumérvényesítésre, elegánsan figyelmen kívül hagyva azt, hogy éppen ők voltak azok, akik vagy hiányzással, vagy ellenszavazattal, tartózkodással lehetetlenné tették az új tanácsos beiktatását. Hangsúlyozták azt is, hogy nem a Ioan Mang alelnök „büntetőperrel való fenyegetései” hatására teszik meg azt, amit hónapok óta elmulasztottak, hanem azért, hogy helyreálljon a normalitás a tanácsban.

Pásztor Sándor megyei elnök annyit tett hozzá az elhangzottakhoz: ha fordul a helyzet, a tanácsi többség nem várja meg a bírósági ítéletet egy PNL-s mandátum érvényesítéséhez. Ioan Mang alelnök pedig leszögezte, hogy nem „fenyegetőzött” perrel, hanem előző napi sajtótájékoztatóján közölte: az ítélőtábla döntésének tiszteletben nem tartása esetén hivatali visszaélés miatt perelték volna azokat, akik továbbra is megakadályozták a mandátumigazolást.

A szavazáson végül 32 igen szavazattal hagyták jóvá Szatmari beiktatását, Iosif Peti PNL-s tanácsos tartózkodott, Foncea pedig nemmel szavazott.








EZT OLVASTA MÁR?

X