Allergiában szenved? Így készüljön a nyaralásra


-A A+

A különböző típusú allergiás megbetegedésektől szenvedő emberek megtanulnak betegségükkel együtt élni a mindennapokban, viszont a biztonságot jelentő otthoni környezetből kiszakadva nyaralás, utazások alkalmával a szervezetük szokatlan mennyiségű vagy minőségű allergéneknek lehet kitéve.

A környezetváltozás már önmagában a tünetek súlyosbodását, vagy új tünetek megjelenését vonhatja maga után. Némi elővigyázatossággal azonban, tudatosan felkészülve minimalizálhatjuk a kellemetlenségeket. Általános érvényű szabály, hogy pakoljuk be, és a kezelési sémának megfelelően szedjük a gyógyszereinket a szabadság ideje alatt is. Külföldön sokkal több antiallergiás gyógyszer vény köteles, nehezebben beszerezhető.

Mielőtt útnak indulnánk, készüljünk fel tudatosan!

Mindig nézzünk utána, hogy az úti cél milyen „allergén zónában” helyezkedik el. Ha szezonális pollen vagy penészgomba allergiában szenvedünk, próbáljuk a pihenésünket a pollenszezonon kívülre időzíteni. Amennyiben ez nem lehetséges, tájékozódhatunk az aktuális pollenhelyzetről telefonos applikációk vagy netes programok segítségével, ha pontosan tudjuk, mire vagyunk allergiásak: kiválasztva a hónapot, beírjuk allergiás problémaokozónk nevét, és máris tanulmányozhatjuk a pollentérképet. Kulcsfontosságú, hogy ne fogadjunk el hosszú távú gyógyszeres kezelést az allergiánkra, ha azt nem előzi meg megfelelő allergiateszt elvégzése, vagy olyat, amit nem a témában szakosodott orvos ír fel. 

A modern,  tudományos tényekkel alátámasztott medicina korában nem szabadna olyan beteg legyen, aki csak annyit tud a betegségéről, hogy “allergiás vagyok mindenre”, vagy ”pollenallergiám van”, mert ők valószínűleg arról sem értesültek még, hogy  bizonyos szénanátha formák allergén specifikus immunoterápia segítségével gyógyíthatóak, és nem csupán tüneti kezelésben részesülhetnek elszenvedői. Európai desztináció esetén hasznos segítséget nyújthat ez a honlap, egzotikus utazások előtt pedig ez tanulmányozható, illetve értékes információkkal szolgálhat az alapbetegség kezelését felügyelő allergológus szakorvos is.

Amennyiben poratka allergiában szenvedünk, javasolt magunkkal vinnünk antiallergiás matracfedő lepedőnket és poratka szűrős párnánkat, ha nem szeretnénk, hogy a hotelszobák poratkában bővelkedő ágyai tüneteink fellángolását okozzák. Ilyen termékeket beszerezhetünk a DermaSilk honlapjáról is: ezek előre letesztelt, megbízható, kipróbált eszközök. 

Amennyiben állatszőr allergiában szenvedünk, szállásunk kiválasztásakor fokozottan figyeljünk arra, hogy olyan helyre menjünk, ahol előzőleg nem lehetett elszállásolva házi kedvenc, mert bármilyen alapos is legyen az érkezésünk előtti takarítás, egy macska hámsejt allergénje például, akár 11 hónapon keresztül is képes bajt okozni egy arra allergiás számára.

Élelmiszer allergiában szenvedők számára nagy körültekintés szükséges, hogy kilépve a megszokott rutinból véletlenül se érintkezzenek a bajt okozó élelmiszerekkel. Már a repülés tervezésekor szükséges ellenőrizni, hogy az adott légitársaságnál igényelhető-e allergénmentes menü. Erre alkalmas ez a weboldal

Fontos, hogy a bizonyítottan allergiás egyén egészségügyi biztosítással és a megfelelő orvosi papírokkal utazzon, mert minden óvintézkedés ellenére a baj hamar megtörténhet és a külföldi orvosi ellátás néha nem is olyan egyszerű.

„Milyen gyógyszert vihetek a repülőre?”

Nemzetközi utasforgalmú repülőterek limitálják az éles tárgyakat és a folyadékokat a fedélzeten. Indokolt esetben megengedik kismennyiségű gyógyszer magunknál tartását, kérésünkre pedig az allergológus szakorvos angol nyelvű bizonylatot állít ki a gyógyszerszükségletről. Amennyiben allergén specifikus immunoterápiás kezelés alatt állunk, a deszenszibilizaciót szolgáló nyelvalatti cseppeknek a kézipoggyászba kell kerülniük, hogy elkerüljük a szer tönkremenését.

A gép fedélzetén értesítsük a személyzetet betegségünkről, főleg, ha valamilyen allergén mentes menüt rendeltünk. Amennyiben előzőleg életveszélyes anafilaxiás sokkot éltünk át, legyen kézügyben önbelövő adrenalin injekció. Ha bármilyen allergiás tünetet észlelünk repülés közben, vegyük be a sürgősségi gyógyszereket, és azonnal tájékoztassuk a személyzetet. Ha különösen hosszú repülőút előtt állunk, csomagoljuk kézügybe a megszokott kezelési sémába tartozó gyógyszereket az utazás időtartamára, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Az allergiában szenvedő autósutazása és szálláshelye

Fontos pollenszűrőt cserélni indulás előtt, és törekedni a felhúzott ablakokkal való utazásra, ugyanakkor a napi gyógyszerszedési sémánkat is tanácsos követni, amennyiben ez szükséges.

Amennyiben ételallergiában szenvedünk, és fennáll a lehetősége a nyelvi problémáknak a lakosokkal való kommunikáció során, tanácsos előre elkészített ételallergia kártya beszerzése, amelyet felmutatva akár vendéglőben is étkezhetünk.Csomagolt étel vásárlásakor mindig ellenőrizzük, mit tartalmaz az adott élelmiszer. A legtöbb európai vagy amerikai országban kötelesek feltűntetni az allergéneknek minősülő anyagokat, de ne feledjük, az említett országokon kívül néhol lazábbak az erre vonatkozó törvények.

Ha mégis baj van, ezt tehetjük:

Allergiás tünetek jelentkezhetnek eleve ismert, kezelt beteg esetében, viszont kellemetlen allergiás tüneteket produkálhatnak olyan személyek is, akik máskor nem küszködnek hasonló problémákkal.

Gyakori kórkép gyermekek vagy felnőttek nyaralás alatt fellépő csalánkiütéses tünet együttese, amely szerencsére ritkán okoz komoly bajt, viszont nagy ijedtség övezi. Mivel ilyenkor a megszokott környezet és táplálkozási szokások teljesen átalakulnak, rengeteg tényezővel érintkezik a szervezetünk, ilyenkor pedig olyasfajta ártalmatlan kiütések jelenhetnek meg, amelyek okára utólag nehéz rávilágítani.Javasolt egy minimális gyógyszercsomag előkészítése, amely tartalmaz antihisztaminikum tablettát vagy cseppet, mentolos rázókeveréket, illetve ismert légzőszervi előzmények esetében mindig legyen kéznél gyorshatású inhalatív pumpa, ismert rovarcsípés allergiásoknál pedig allergológus orvos által felírt, és használatát tekintve elmagyarázott önbelövő adrenalin injekció. Ha komoly allergiás tüneteket produkálunk, kérjünk segítséget a körülöttünk levőktől: hívjanak mentőt, ha rossz a helyzet!

Ne feledjük, attól, hogy nem veszünk tudomást allergiás problémáinkról, még léteznek, sőt, kezeletlenül sok bajt okozhatnak nekünk és a körülöttünk élőknek egyaránt.  Napjainkban a legtöbb allergia gyógyszeresen kontrollálható, némelyük allergén specifikus immunoterápiával sikeresen gyógyítható. 

Dr. Albert Kinga, Albert Optimun Medicals, Sepsiszentgyörgy, www.optimun.ro.







EZT OLVASTA MÁR?

X