Hogy járvány idején is fittek maradjunk: online indítanak ingyenes edzéseket Csíkszeredában


-A A+

Száz napos kihívást indít a csíkszeredai Power Fitness, hogy azok is testmozgásban részesülhessenek, akik a koronavírus miatt lakhelyi karanténban, elvonultan töltik idejüket. A csapat 80 aktív taggal rendelkezik, közülük 25-30 ember majdnem minden edzésen részt vesz, mégsem csak a tagok miatt indul útjára a kihívás: azt szeretnék, hogy változzon a mentalitás, és „ne csak otthon üljünk, hanem tegyünk is valamit” – világosított fel Magyar Imre, a csapat edzője.

A Power Fitness nyolc éve létezik Csíkszeredában, edzőterme a Művelődési Házban található, ahol az emberek testsúlyukkal edzenek, és „olyan gyakorlatokat végeznek, amelyeket általános iskolában nagyon-nagyon utáltak gyermekként, és többnyire felmentést is kértek belőlük” – magyarázta humorosan a Power Fitness edzője. Ezek „kemény, jól összegyúrt” gyakorlatsorok, tizenötféle edzéssel, így a változatosság miatt az elvégzett gyakorlatok csak hetek múlva kerülnek újból terítékre.

Megtudtuk, az élő közvetítéseket már két hónapja gyakorolják: magyarországi húgát és ismerősét csak úgy tudták bevonni az edzésekbe, ha online közvetítették nekik az órák menetét. Ezt később szélesebb körben is kiterjesztették, mert azt tapasztalta, nagyon gyakran az időhiány miatt nem sikerül mindenkinek megjelenni az órákon. Annak érdekében, hogy mindannyian „részt vehessenek”, az élő közvetítéseket rögzíteni kezdték a Facebookon, így a sportolni vágyók akkor részesülhettek a testmozgásban, amikor csak akartak.

A száz napos kihívást az olaszok vesztegzárhoz való viszonyulása is inspirálta. „Láttuk az olaszok videóit: ők elfoglalják magukat, csoportosan énekelnek, és már olyan is előfordult, hogy csoportos edzést végeztek. Egyikük mutatta a gyakorlatsort a tetőn, a többiek pedig az erkélyeken követték” – érvelt az ötlet mellett Magyar Imre edző.

Hozzátette, azt szeretnék, hogy itthon is változzon a mentalitás, és az emberek ne csak üljenek az otthonaikban, hanem tevékenykedjenek is. Ezért a „kényszerhelyzet idejére” ingyenesen közvetítik edzéseiket, azonban „nem akarják, hogy bárki csatlakozzon, hanem ellenkezőleg, azokat várják, akiket tényleg érdekel a mozgás”. Amint a rendkívüli állapot véget ér, biztatják az érdeklődőket, hogy menjenek vissza saját edzőikhez, megszokott edzőtermeikbe. „Távol áll tőlünk, hogy más sportoktól és csoportoktól elmozdítsuk az érdeklődőket, csupán azt akarjuk, hogy otthon is mozoghassanak az arra vágyók” – összegezte az edző.

Az érdeklődőket arra kérik, jelentkezzenek Facebook-csoportjukban, ahol minden információt megosztanak velük.







EZT OLVASTA MÁR?

X