Ezt a 4 dolgot ellenőrizze a csizmán, mielőtt megvásárolja


-A A+

A hideg, csapadékos ősszel együtt megérkezett a csizmák szezonja: a lábbeli használatakor azonban fontos, hogy az ne csak divatos, hanem kényelmes és egyben praktikus is legyen. Vásárláskor a legtöbbekben felmerül, hogy a csizmának melegnek, vízhatlannak, csúszásmentesnek kell lennie, hogy a vizes, havas, jeges felületekkel is megbirkózzon. De miként vásárolhat "tökéletes" csizmát az arra vágyó? A femina.hu portál összegyűjtötte azt a 4 dolgot, amit minden vásárlás előtt ellenőrizni kell.

Az üzletekben nem könnyű eldönteni a kiszemelt lábbeliről, hogy mennyire állja meg a helyét a latyakos, fagyos utcákon. Ám ha jobban megnézi a csizma talpát, és lecsekkol pár részletet, gyorsan eldöntheti, hogy jó választás lesz-e a következő hónapokra.

Mintázat és anyag

Vásárlás előtt a lábbeli talpát kötelezően meg kell vizsgálni: ha sima, vagy csak nagyon enyhén csíkozott, recézett, nem lesz elég biztonságos a fagyos talajhoz. A legjobb, ha a téli bakancs vagy csizma erősen bordázott, a minták pedig legalább pár milliméternyit kiállnak a cipő alsó részéből, de idén bőven találhat olyan változatokat is, ahol akár 1-2 centi vastagok. A három-, a hatszög vagy a négyzet alakzatokkal ellátott talp nem csúszik annyira, mégis leginkább a lekerekített szélű, nyitottabb formájú vagy kör alakú bordázat a praktikus, ezekbe ugyanis nem ragad majd bele annyira a sár vagy a hó. Mindezek mellett az is fontos szempont, hogy miből készült a cipő alsó része. A kemény, kissé fényesebb talpak nem tapadnak eléggé a talajra, így inkább a puhább, rugalmasabb anyagok, például a gumi, a poliuretán, a PVC vagy a nitril bizonyulnak jó választásnak.

Hajlékonyság

Azt is fontos megnézni, hogy mennyire hajlékony a cipő. Ha ugyanis túl kemény, nem képes a lábbal együtt mozogni, ezért nem lehet benne biztonságosan járni a jeges úton. Ez könnyen kipróbálható: fogja meg egyik kezével a cipő orrát, a másikkal a sarkát, és óvatosan hajlítsa felfelé őket. Természetes, ha az új darab nem puha, de ha úgy érzi, nagyon merev, és később sem törne be, akkor nem biztos, hogy ez lesz a tökéletes csizma.

A cipő formája 

A cipő formája szintén hozzájárul ahhoz, hogy kényelmesen járhasson benne csúszós talajon, ezért például a hegyes orrú lábbelik nem a legpraktikusabbak a hideg hónapokra. A csizmának követnie kell a lábfej vonalát, jól el kell férnie benne a lábujjaiknak, és azt is érdemes ellenőrizni, hogy a cipő talpának első részén is megfelelő-e a mintázat.

A cipő doboza 

A dobozon található jelzéseket és leírásokat is ajánlott csekkolni, ezen ugyanis sokszor feltüntetik, hogy nem csúszós a cipő. Gyakran a „non-slippery”, a „non-slip” vagy a „slip resistant” feliratok utalnak rá, ám még akkor is érdemes a fentebb említett részleteket leellenőrizni, ha megtalálta a jelzést a csomagoláson. Mindezek mellett pedig próba közben is ellenőrizheti azt, hogy mennyire biztonságos: kezdje el csúsztatni a lábát az üzlet padlóján. Ha egyáltalán nem érzi, hogy tapadna, a vizes, jeges járdán sem állja majd meg a helyét.








EZT OLVASTA MÁR?

X