Költségvetés-kiigazítás: teljesültek az RMDSZ kérései


-A A+

Biztosítja a kormány az önkormányzatok működéséhez szükséges összegeket, kifizetik a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) elmaradásait és hamarosan megtérítik a szigorúan védett nagyvadak által okozott károkat - ezek voltak a legfontosabb, RMDSZ által képviselt sarokpontok a költségvetés-kiigazításról szóló egyeztetéseknél.  Jövő héten elkezdődnek a jövő évi költségvetésről szóló bizottsági tárgyalások. Minderről Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila, az RMDSZ alsóházi frakciójának vezetője számoltak be péntek délelőtti, csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Intenzív tárgyalási folyamat előzte meg a költségvetés-kiigazításról szóló kormány-határozatot, amelyet tegnap fogadott el a kabinet. A tárgyalásoknak az RMDSZ részéről három fő pontja volt, amelyekben végül sikerült megegyezésre jutni.

Rövidesen kártalanítják a gazdákat

A szövetség részéről az egyik legfontosabbnak tartott pont volt, hogy év végéig biztosítva legyen a helyi önkormányzatok működési költségeinek fedezése – tájékoztatott Tánczos Barna. A szenátor úgy fogalmazott: azt szerették volna elérni, hogy egy önkormányzat se kerüljön olyan helyzetbe, hogy ne tudja biztosítani alkalmazottainak a fizetését, vagy ne tudja fedezni egyéb fenntartási, működési költségeit. A tárgyalások során a kormány úgy döntött: feltölti az e célra elkülönített alapot. A kiigazításról hozott döntés másik fontos része, hogy mielőbb kifizetik a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében megítélt 1,8 milliárd lejes összeget. Ez a következő napokban, hetekben meg is fog történni a kedvező döntésnek köszönhetően – mondta Tánczos Barna.

Szintén sarkalatos pontja volt az RMDSZ szerint a költségvetés-kiigazításnak a medvék, illetve más nagyvadak által okozott károk megtérítése. A csütörtökön elfogadott kiigazítás fedezni fogja az eddig bejelentett károk kifizetését. A jövő héten kormányhatározat fog születni és hamarosan kifizethetik azt a körülbelül 3 millió lejnyi összeget, amely a károk enyhítésére szükséges – foglalta össze a szenátor. Korodi Attila hozzátette: a környezetvédelmi minisztérium 3 millió lej értékben maradt adós a kárt ért gazdáknak. Ez komoly problémát jelent a gazdáknak. A szaktárca kérésére, az RMDSZ közbenjárásának is köszönhetően módosították a költségvetést, és rövid időn belül kifizetik ezeket a károkat – magyarázta a frakcióvezető.

További fontos eleme volt a költségvetés-kiigazítási tárgyalásoknak az árvízkárok rendezése, valamint egy tervezet, amely a megyei tanácsoknak olyan szerepkört adhat, amellyel a helyi önkormányzatokat segíthetik az uniós projektek önrészének megfinanszírozásában. Szintén döntés született az egyházak támogatásáról is, amelynek keretében a történelmi magyar egyházak is jelentős pénzösszeghez juthatnak.

Az idei második költségvetés-kiigazítás elfogadását követően Florin Cițu pénzügyminiszter bejelentette, hogy a tervezetben szereplő 4,3 százalékos államháztartási hiányhoz képest az idei deficit nagyobb lesz és eléri a 4,4 százalékot, mert a kabinet a csütörtöki ülésen további kiadásokat hagyott jóvá, főként az egészségügyben és az oktatásban. Az államháztartási hiányt eredetileg 2,76 százalékra tervezték, de ezt az értéket már tíz hónap után meghaladták, ezért a novemberben hivatalába iktatott, új kormány a költségvetés-kiigazításban már 4 százalék fölötti hiánnyal számolt. Bukarest tájékoztatta erről az Európai Bizottságot.   A kormány az idén 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miután az előző szociáldemokrata kabinet 5,5 százalékos GDP-bővülésre építette a büdzsét. A kormány várhatóan december közepéig dolgozza ki a jövő évi költségvetés-tervezetet, amelyben Cițu nyilatkozata szerint a kabinet várhatóan 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol. 

Készül a 2020 évi költségvetés

Tánczos Barna arról is tájékoztatott, hogy a jövő héten elkezdődnek a költségvetési bizottság tárgyalásai, amelyek során a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban várhatóak rendkívül fontos döntések, amelyek meghatározzák majd a jövő évi infrastrukturális beruházások, szociális kiadások, egészségügyi beruházások mértékét az erdélyi magyarlakta területekre vonatkozóan is.

Korodi Attila arról is tájékoztatott, hogy döntés született arról is, hogy a körzeti állatorvosok havi 10 ezer lej költségtérítést fognak kapni a jövőben. A kihirdetés előtt álló törvény nyomán az állatorvosok több olyan tevékenységet is meg tudnak oldani, amelyre eddig nem volt lehetőségük. Ez különösen olyan körzetekben könnyítheti meg a munkát, ahol kicsi állatállománnyal dolgoznak az állatorvosok. Sok esetben ilyen körzetbe nehezen is lehetett eddig szakembert találni, ebben is segítséget nyújthat a rendelkezés, amely által nem csak a nagy állatállománnyal rendelkező körzetek lesznek vonzóak az állatorvosok számára – mondta el a rendelkezés kapcsán Korodi Attila.

Fontos, gazdálkodókat érintő rendelkezés az is, hogy megkönnyítették a törzskönyvezetlen traktorok műszaki vizsgáztatásának folyamatát. E törvény segítségével radikálisan tudtak ezen a folyamaton változtatni – tájékoztattak a politikusok. Eddig kizárólag a Gépjármű- nyilvántartó Hivatalnál (RAR) lehetett meghosszabbítani a traktorok lejárt műszaki vizsgáját. A szerdán elfogadott törvény értelmében ezentúl magáncégeknél is elvégezhető a műszaki vizsgálat, ha pedig a cég rendelkezik a szükséges felszereléssel, házhoz mehet a műszaki meghosszabbítása céljából, valamint lehetőség lesz a sárga rendszámmal rendelkező traktorok törzskönyvezésére – tudtuk meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X