Óriásberuházással újítják fel Szilágy és Kolozs megye vízhálózatát


-A A+

Európai uniós támogatásból, mintegy 350 millió euróból újítják fel és bővítik ki Szilágy és Kolozs megye vízhálózatát. Ez az utóbbi évek egyik legnagyobb beruházása Erdélyben.

Az uniós alapokból finanszírozott projekt 235 település vízhálózatának kibővítését vagy korszerűsítését foglalja magába, és 750 ezer lakosnak biztosít minőségi ivóvizet. Szilágyi Róbert, Szilágy Megye Tanácsának alelnöke elmondta: eddig Szilágy megye vízellátásáról a varsolci víztározó gondoskodott, de a víz nem megfelelő minőségű. „Ezért is különösen jó hír az számunkra, hogy a kolozs megyei Tárnica víztározóból tudjuk megvalósítani a megfelelő vízellátást, mely bőségesen elegendő mindkét megye számára” – mondta az RMDSZ-es önkormányzati vezető.

A projekt összértéke 350 millió euró. Az összeg 85 százalékát uniós alapokból biztosítják, 13 százalékát az állami költségvetésből fizetik ki, 2 százalék a helyi önkormányzatok önrésze. Szilágy megye összesen 1,35 millió euróval száll be a projektbe. A megye területén 1090 km vízhálózatot építenek ki, és 120 kilométernyit újítanak fel.

A pályázat egyik feltétele, hogy a vezetékes vizet 50, míg a szennyvízelvezetést 2000 lakosnál nagyobb létszámú településeken oldhatják meg, így a kimaradó településeken ezt próbálják kormányzati fiananszírozással megoldani. A munkálatok során 308 km szennyvízcsatornát fektetnek le, és 70 kilométernyit cserélnek ki. Szilágyi Róbert szerint a beruházás ezzel távolról sem ér véget, 99 új víztározó egységet, víztisztító állomást és derítőtelepet is építenek – utóbbiból hármat fel is újítanak –, illetve 72 új szivattyútelep is létesül, illetve 3-at felújítanak.

A következő magyarlakta községekben újítják/bővítik a vízhálózatot: Kraszna, Varsolc, Krasznahorvát, Szilágyperecsen, Magyarkecel, Krasznahídvég, Somlyóújlak, Sarmaság, Kémer, Kárásztelek, Szilágybagos, Ipp, Szilágynagyfalu és Márkaszék. Ezen felül Zilahon, Szilágysomlyón, Szilágycsehen, Zsibón és Sarmaságon a szennyvízvezetéket felújítják, kibővítik.

A beruházást 32 szakaszra kellett bontani, az első kivitelezési szerződést a napokban írták alá Szilágycsehben. Ez 50 km vízhálózat kiépítését teszi lehetővé Szilágycseh, Völcsök, Szilágynádasd, Mutos és Oláhhorvát területén, több mint 7 millió euró értékben. A projekt Szilágy megyére vonatkozó összértéke viszont több mint 166 millió euró, és 98 települést érint.








EZT OLVASTA MÁR?

X