Elegük lett: iható vizet kérnek a kézdivásárhelyiek


-A A+

„Tiszta vizet a pohárba” címmel hoztak létre Facebook-oldalt a rendszeressé vált ivóvíz-szolgáltatás problémákkal elégedetlen kézdivásárhelyiek.

„Mindennaposak a csőrepedések, gond van a víz minőségével, mert időről időre «szennylé» folyik a csapokon, nem lehet inni, főzni, fürödni és mosni, viszont a vizet kifizettetik”, sorolják. Mások arra panaszkodnak, hogy amikor baj van a hálózatban gyenge a nyomás és a tömbházak felsőbb emeleteire nem megy fel víz, vagy csak éppen csordogál. A vízminőséggel kapcsolatos panaszaikat rengeteg fényképpel és videóval is illusztrálják. 

A Facebook oldalon felhívják a figyelmet: korábban elhitették a kézdivásárhelyiekkel, hogy a néhány éve lebonyolított uniós pályázat révén megoldódnak a ivóvízproblémák, ám ez nem történt meg, mindennapossá váltak az ivóvíz gondok. Több kézdivásárhelyi tarthatatlannak ítéli helyzetet, ezért kilátásba helyezték az utcai tiltakozást vagy engedetlenségi akciót is, amikor tömegesen tagadják meg a számlák kifizetését.

A „Tiszta vizet a pohárba” nevű Facebook-oldalon szervezik ,,a kézdivásárhelyi vízfogyasztók egyesületének,, megalakítását is, mert – mint írják - belátták, hogy egyéni panaszokkal nem érnek el semmit, sem a közüzemeknél, sem a fogyasztóvédelemnél. Felkérik a szolgáltatással elégedetlen lakosokat, csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Kilátásba helyezték, hogy a vízfogyasztók egyesülete jogi képviselőt alkalmaz, aki pert is indíthat a fogyasztók érdekében. Kérik a kézdivásárhelyieket, gyűjtsék össze minden mosógép és mosogatógép, csap és csaprendszer, kazán javításának nyugtáját, amit a szolgáltató elleni perben kívánnak felhasználni.

A Közművek Rt. regionális vízszolgáltatóra egyre nagyobb nyomás nehezedik a vízproblémák miatt. A kézdivásárhelyi Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei önkormányzati képviselője is jelezte a céhes városban tapasztalt gondokat és kérte, hogy az október 24-i megyai tanácsülésre hívják meg Kozsokár Attilát, a Közüzemek Rt. megbízott vezérigazgatóját, akitől konkrét válaszokat várnak: mi a megoldás a vízproblémákra, mikor lesz újra iható a kézdivásárhelyi víz és a fogyasztóknak ki kell-e fizetni a fogyaszthatatlan csapvizet?

Megoldás: ki kell cserélni a 40-50 éves vezetékrendszert

A kézdivásárhelyiek panaszával megkerestük Kozsokár Attilát, a Közművek Rt. regionális vízszolgáltató megbízott igazgatóját, aki a Maszol érdeklődésére elmondta: legnagyobb probléma, hogy Kézdivásárhely 55,5 kilométeres vízhálózatának közel 60 százaléka régi, elavult - acél vagy azbesztcement - vezeték, így a problémát megnyugtatóan csak a teljes hálózat kicserélésével lehet megoldani. Rövid távon csak „tűzoltó módszerrel” tudnak beavatkozni, azaz javítják a gyakori csőtöréseket - amelyekből csak idén, szeptemberig 94 eset volt - mutatott rá Kozsokár Attila, aki szerint a szükséges javítások miatt fordul elő, hogy miután újraindítják a szolgáltatást egy ideig zavaros víz folyik a csapokon, mivel a régi vezetékekben több tonna üledék rakodott le.

Gondot jelent, hogy a kézdivásárhelyi vízvezeték rendszer úgy van kialakítva, hogy csőtörés esetén nem lehet csak a problémás utcában elzárni a vizet, hanem egy egész lakónegyedet ki kell zárni, ezért a javítást követően sok fogyasztót érint a zavaros víz probléma. A hálózat rendszeres átmosásával próbálják csökkenteni a problémát, mondta Kozsokár Attila, aki szerint minden nagyobb munkálatot követően, de minimum negyedévente a tűzcsapokon keresztül átmossák a vezetékeket, hogy a lerakodás ne a fogyasztóknál jelentkezzen a csapon. A mosáskor elfogyasztott nagy mennyiségű vizet nem számlázzák ki a fogyasztóknak, tette hozzá.

Kozsokár Attila szerint a törvény is rendelkezik, de a fogyasztókkal kötött szerződésbe is belefoglalták, hogy indokolt esetekben – ha hosszabb ideig szünetel a vízszolgáltatás vagy hosszú ideig nem megfelelő a víz minősége – a számla értékének csökkentésével kárpótolják a fogyasztókat. Kézdivásárhelyen előfordult már, hogy ezt alkalmazták, amikor a felújítás során egy kivitelező elvágott egy vezetéket és napokig nem tudtak vizet szolgáltatni. Az igazgató szerint a jelenlegi helyzetben, a csőtörések javítása még nem indokolja a kárpótlást, de gyenge vigasz is lenne, ha néhány százalékkal csökkentenék a számlák értékét.

Az uniós pályázatból sok problémát megoldottak, de nem mindent

Érdeklődésünkre, hogy a néhány éve lebonyolított uniós pályázat miért nem oldotta meg a problémát, Kozsokár Attila elmondta: Kézdivásárhely 55,5 kilométer hosszú hálózatából 8 kilométert cseréltek ki a pályázat keretében, a maradék rendkívül elavult: tíz utcában még 1968-ból származik a vezeték, a „legújabbak” is a 80-as években épültek ki, tehát legalább 40 évesek. Hozzátette: az uniós beruházások révén megoldódott a korábbi vízminőség probléma, hiszen Kézdivásárhelyen nagy a nyers-víz vastartalma, viszont a vízüzem felújításával ezt sikerült a törvényes küszöb alá szorítani és a szolgáltatott víz minden más paramétere is megfelel a törvényes kritériumoknak.

A nem megfelelő víznyomásra vonatkozó panaszok kapcsán Kozsokár Attila elmondta: az uniós pályázat részeként felszámolták a korábbi víztornyokat és két, nyomás alatt lévő tartályból biztosítják a vizet. Ezek megfelelő víznyomást tudnak biztosítani az egész városban, ám esetenként, éppen a csőtörésekkor keletkezett nyomásveszteség miatt a tömbházak felsőbb emeleteire nem jut el a víz. Esetenként az is előfordul, hogy ha az egyik tartályt, javítás miatt meg kell állítsák, a másik nem tud elegendő víznyomást biztosítani az egész városban.

Kozsokár Attila szerint megnyugtató módon a teljes vezetékcsere jelent megoldást, ez viszont közép, hosszú távon valósulhat meg. Erre a Közművek Rt. és a vízhálózat tulajdonosa, a kézdivásárhelyi önkormányzat keresi a lehetőségeket, pénzforrásokat kell beazonosítsanak a rendszer felújítására. A következő uniós költségvetési ciklusban pályázati pénz lehívására is van lehetőség, erre készülnek, ezért szerződést kötöttek egy konzultáns céggel, amely felújítja a megyei mestertervet, a megvalósíthatósági tanulmányokat és a befektetési prioritás listát valamint előkészíti a pályázati dokumentációt. 

A Kovászna megye négy városában és néhány községben szolgáltató Közművek Rt. megbizott igazgatója, Kozsokár Attila szerint a kézdivásárhelyihez hasonló problémával máshol nem szembesülnek. Sepsiszentgyörgyön is előfordul néha, hogy vízelzárás után zavaros víz folyik a csapokon, ám a megyeszékhelyen jobb állapotban vannak a vezetékek, mivel az elmúlt évtizedekben sokkal több felújítás történt, nem csak uniós alapokból. Kovászna városban felszíni vízforrásból látják el a lakosságot, ez akár zavaros is lehetne, ám a vízháznál megfelelően kezelik a nyers-vizet, így nincs probléma. Az igazgató szerint e tekintetben még Bodzaforduló problémás város. Ott ugyanis még mindig nem sikerült lezárni a 2012-ben elindított uniós projektet. Gond az, hogy ott egy olyan céggel kötöttek kivitelezési szerződést, amely három évvel ezelőtt, a munkálatok 95 százalékának elvégzését követően fizetésképtelenséget jelentett. Ezzel a céggel elbontották a szerződést, és önerőből fejezik be a hátralévő munkálatokat, összegzett Kozsokár Attila.       
 







EZT OLVASTA MÁR?

X