A kormány becslése szerint hamarosan 80-90 ezer személy megy külföldre dolgozni


-A A+

A becslések szerint a következő időszakban mintegy 80-90 ezer román állampolgár külföldön fog munkát vállalni – vélte Ludovic Orban miniszterelnök a Román Televízió csütörtök esti műsorában.

A kormányfő rámutatott, nem lehet megakadályozni, hogy külföldi vállalatok alkalmazzák a román munkaerőt, és a hatályos katonai rendeletek lehetővé teszik utóbbiak számára, hogy ebből a célból elutazzanak, még a koronavírus-járvány idején is.

„Mit tehetnénk? Ha ajánlatot kapnának romániai gazdáktól vagy más hazai munkáltatóktól, vélhetően nem mennének el. Eddig Romániában egymillió munkaszerződést függesztettek fel, további 300 ezret pedig felbontottak. Emellett több mint 250 ezer román állampolgár tért haza különféle európai uniós vagy az unión kívüli országokból. Ezt a munkaerőt nem tudja felszívni a munkaerőpiac, mert a járvány miatt számos vállalat részben vagy teljesen leállította a tevékenységet" – fogalmazott.

Mint emlékezetes, csütörtökön a kolozsvári repülőtéren több mint ezer, külföldi munkára utazó személy zsúfolódott össze. Az ügyben büntetőjogi kivizsgálás is indult a járványügyi szabályok megsértése miatt.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Munkavállalók zsúfolódtak össze a koronavírus-járvány idején a kolozsvári reptér parkolójában | Fotó: zcj.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X