A lakosság felének kiürült a pénztárcája a járvány alatt


-A A+

Azokban a háztartásokban, ahol a családfenntartóknak biztosabb a munkahelye, a nettó jövedelem nem csökkent a koronavírus-járvány miatt, ám a romániaiak 54 százaléka nehéz anyagi helyzetbe került a válság miatt, jelentősen csökkent a bevételük, így megtakarítani sem tudtak - derül ki a McKinsey & Company felméréséből. 

Azokban a családokban, ahol a munkahely bizonytalan, a megtakarításokat szinte teljesen felélték. Még azokban a háztartásokban is, ahol biztosabb a munkahely, a megtakarítási képesség átlagban 30 százalékkal csökkent.

A felmérésből kiderül, a háztartások kevesebb mint egyharmada tudta csökkenteni a kiadásait a koronavírus-járvány alatt. A romániaiak pénzügyi szempontból még sérülékenyebben kerülnek ki a válságból, ám sokan tudatosítani fogják, hogy szükség van hosszú távú anyagi biztonságra - mondta Alexandru Filip, a McKinsey & Company képviselője. 

Bár a járványt megelőző időszakban jelentősen nőtt a vásárlóerő és az életszínvonal Romániában, krízist a romániai háztartások 71 százaléka kevesebb mint 25 ezer lejes megtakarításból kénytelen túlvészelni, ami azt jelzi: nagyon gyermekcipőben jár nálunk a megtakarítási kultúra. 
EZT OLVASTA MÁR?

X