Az alkotmánybírósághoz fordul a kormány a 40 százalékos nyugdíjemelés ügyében


-A A+

Ha a parlament úgy módosítja a költségvetés-kiigazításról szóló törvényt, hogy 40 százalékkal nőjennek a nyugdíjak a jogszabályban előírt 14 százalék helyett, a kormány az alkotmánybírósághoz fordul.

„Semmilyen plusz kiadást nem bír el a költségvetés jelen pillanatban” - jelentette ki hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök, aki felszólította a parlamenti pártok képviselőit, hogy utasítsák el a plénumban azokat a módosító javaslatokat – többek között a , amelyeket a költségvetési bizottság szavazott meg a költségvetés-kiigazítás kapcsán.

Úgy fogalmazott: a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőinek javaslatai „rendkívül nagy veszélybe” sodorják Romániát. A kormányfő felszólította a parlamenti pártokat,  hogy ne támogassák a parlamentben a költségvetési bizottság által elfogadott jelentést, mert ennek szerinte káros következményei lesznek a román gazdaságra nézve, beleértve Románia azon képességét, hogy beruházásokat vonzzon, európai alapokat hívjon le, és hogy szilárd partnernek tekintsék nemzetközi szinten.

„Véget kell vetni ennek a felelőtlen politizálásnak" - nyilatkozta Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) székházában, amikor arról a szenátusi tervezetről kérdezték, amelynek értelmében 500 eurós pótlék járna a tanároknak. Hozzátette: a kormánynak „kötelessége” megtámadni az alkotmánybíróságon az ilyen jellegű kezdeményezést.

Kifejtette: a PSD javaslatai idén a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékának, 2021-ben pedig a 4,8 százalékának megfelelő plusz kiadást generálnak, ami azzal a kezdeményezéssel együtt, amely szerint az ország GDP-arányos eladósodásának határát 44-ről 40 százalékra csökkenti, „csődbe taszítja” Romániát.








EZT OLVASTA MÁR?

X