Megszavazták az RMDSZ-javaslatot: az önkormányzatok foglalkoztathatnak napszámosokat


-A A+

Elsöprő többséggel fogadta el döntő házként a képviselőház az az RMDSZ-es törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a helyi önkormányzatoknak, hogy napszámosokat foglakoztassanak – tudtuk meg Csép Andrea képviselőtől, a munkaügyi szakbizottság titkárától.

A politikus elmondta, a törvénymódosítás célja az volt, hogy az önkormányzatoknak a kisebb munkálatokra ne kelljen cégekkel szerződniük. Újabb alkalmazottak felvételét jelenleg korlátozzák számukra a jogszabályok. Ezért a kisebb karbantartási, épületfelújítási, közterület-fenntartási munkálatokat saját alkalmazottakkal kellett elvégeztetniük, vagy versenytárgyalást kellett hirdetniük.

„Nagyon sok faluban vannak napszámosként dolgozó szakemberek, akik el tudnak vállalni ilyen munkákat, de az önkormányzatoknak eddig nem volt törvényes lehetőségük foglalkoztatni őket. Ezzel a faluban élő családok megélhetésébe is besegítenek” – magyarázta Csép Andrea. Hozzátette: a szociális segélyért folyamodóknak eddig is kellett közmunkát végezniük a helyi önkormányzatnál, csakhogy ők rendszerint szakképzetlenek, és nem tudnak minőségi munkát végezni.

Tánczos Barna szenátortól megtudtuk: a törvényjavaslatot András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere kezdeményezésére terjesztette be az RMDSZ a parlamentbe.  „Elkerülte a figyelmünket, hogy az önkormányzatoknak lehetőséget biztosítsunk a napszámosok alkalmazására. A javaslat megtétele után én magam nyújtottam be a törvénytervezetet, és elsöprő, közel 100 százalékos többséggel fogadta el a felsőház és a képviselőház is, így törvényerőre emelkedett” – mondta el a politikus.

Tánczos Barna szerint ezzel a jogszabállyal jelentős segítséget kaptak nem csak az önkormányzatok, hanem azok a személyek is, akik az adott településen ilyen módon szezonmunkát tudnak vállalni és jövedelemhez juthatnak.

(Címlapfotó szerzője: Pataky Lehel)








EZT OLVASTA MÁR?

X