A székelyföldi szabadtéri piacok nyitva tarthatnak, a vásárcsarnokok helyzete kérdéses


-A A+

Hétfőtől érvényes a koronavírus-járvány terjedésének mérséklését elősegítő országos szintű korlátozásokat magában foglaló sürgősségi kormányrendelet, amely előírja a zárt térben működő élelmiszerpiacok és vásárok bezárását. E szerint csak a kültéri élelmiszerpiacok működhetnek tovább, a megfelelő egészségügyi szabályok betartásával.

Portálunk annak járt utána, hogy a székelyföldi városokban milyen mértékben befolyásolják elsősorban a zöldség-, gyümölcspiacok, vásárok működését az új szigorítások. Hargita és Kovászna megyében többnyire szabad téren működnek ezek az egységek, azonban a hozzájuk tartozó fedett vásárcsarnokok esetében változó intézkedéseket hoztak a városvezetők.

Háromszéken minden piac nyitva tart

Háromszéken minden településen nyitott piacok vannak, így a szigorítások ellenére is nyitva tarthatnak, lehetőséget adva a gazdáknak, hogy értékesítsék terményeiket. A háromszéki városokban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón is mind nyitott piacok működnek, így a megyei Vészhelyzeti Bizottság jóváhagyta, hogy a szigorítások ellenére is nyitva tarthassanak. A piacokon is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a közterületeken, vagyis kötelező a védőmaszk viselése és a távolságtartás. 

Máthé László, a sepsiszentgyörgyi piacokat adminisztráló Tega Rt. igazgatója portálunknak elmondta: nagyon fontos, hogy ebben az időszakban is nyitva maradhassanak a piacok, hiszen sok olyan termelő van, aki kizárólag piacokon értékesíti terményét és mivel most zajlik az őszi eltevések időszaka, sok gazda erre az időszakra készült, áruját piacon szeretné eladni és van is rájuk kereslet. Máthé László szerint nem tapasztaltak visszaesést a járvány előtti időszakhoz képest, most is ugyanannyi árus foglal asztalt, mint korábban, és nem csökkent a vásárlók száma sem.

A sepsiszentgyörgyi piacon belül működő bódékat, amelyekben tej- és hústermékek kínálnak, a szigorítások miatt zárva tartják, azokat csak az áruk tárolására használhatják, viszont a tej és hústermékek árusítását is megoldották, ezek a piac bejárata előtt történnek, tájékoztatott Máthé László.

Kézdivásárhelyen is nyitva tart a piac, bár a létesítmény éppen felújítás alatt van, számolt be érdeklődésünkre Zonda Balázs. A céhes városi piac adminisztrálását végző Közművek vezetője elmondta: idén áprilisban fogtak neki a kézdivásárhelyi piac korszerűsítésének, kicserélik az asztalokat, felújítják a piactér borítását, víz és csatornahálózatot építenek ki és korszerűsítik a vécét is.

Kézdivásárhelyen április óta – átmenetileg a felújítás idejére – a piac parkolójába költöztették a létesítményt, ott 30 piaci asztalt helyeztek el, amit még hat asztallal tudnak bővíteni igény esetén. Ezek foglaltsága változó, általában mindig vannak árusok, a csütörtöki piacnapon azonban többen is kínálják portékáikat.

Csíkszeredában marad minden a régiben

Csíkszeredában a piaccsarnok, illetve a belvárosi piac felújítása miatt ideiglenes helyszínen, az Erőss Zsolt Aréna udvarában működik a zöldség-gyümölcs piac. Emellett a Szentléleki úton működik egy kisebb szabadtéri zöldségpiac is. Ezeket az árusítóhelyeket nem érintik a most bevezetett korlátozó intézkedések, mert mindkettő szabad téri.

Bors Béla, a város alpolgármestere a Maszol érdeklődésére elmondta: a piaccsarnok felújítási munkálatai jelenleg abban a stádiumban vannak, hogy december első, legkésőbb második hetére készülnek a nyitásra. Tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre, több mint valószínű, hogy a piac a jelzett időpontban valóban visszaköltözhet a régi helyszínére, ám elképzelhető, hogy csak a kinti részre – tudtuk meg az elöljárótól.

Bors Béla hozzátette: ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor természetesen a belső részt is birtokba vehetik a termelők, kereskedők.  Ha ez nem lesz lehetséges, akkor biztosítani fogják a viszonteladóknak és a helyi termelőknek is a benti helyiségekben raktározási lehetőséget, hogy a téli hidegben se menjenek tönkre az áruk.

„Ha a járványügyi helyzet mégis lehetővé teszi, akkor természetesen megnyitjuk a benti részt is, ami decemberre szépen felújítva, új standokkal, új berendezéssel, civilizált körülmények között, új szabályzattal fog majd működni” – mutatott rá az alpolgármester.

Az önkormányzat által működtetett, felújítás alatt álló piaccsarnokkal egy épületben működik a Termelők Vásárcsarnoka, ahol főleg hús- és pékárukat lehet kapni. A magánfenntartású fedett vásártér az alpolgármester információi szerint egyelőre nyitva maradhat és a járványügyi előírások betartásával folytatja működését.








EZT OLVASTA MÁR?

X