Háromszék nyertese lehet a turizmus járvány miatti átalakulásának


-A A+

Háromszék felkerült a hazai turisztikai célpontok közé, de tovább kell erősíteni. 

„Nem az átutazó vendégkört célozzuk meg, hanem azt szeretnénk, hogy hosszabb tartózkodási időre tudjunk szolgáltatást biztosítani a Háromszékre látogatóknak” – fogalmazta meg a következő időszak feladatát Godra Árpád, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök tanácsosa. A háromszéki turizmus fejlesztésével megbízott szakember szerint a turizmus járvány utáni átalakulásának egyértelmű nyertese lehet a térség, hiszen a következő időszak a kisebb kapacitású, de nagyobb minőséget képviselő szálláshelyeknek és turisztikai szolgáltatásoknak fog kedvezni, ami Kovászna megyének előnyös, viszont erre fel kell készülni.

„Üzenetünk egyértelmű a fiatal szakemberek felé: várjuk haza őket Háromszékre! Szükség van a megalapozott szaktudásra a közszférában és a magánszférában egyaránt” – mondta Tamás Sándor, amikor bemutatta Godra Árpádot, aki a háromszéki turizmus fejlesztéséért felel.

A 42 éves, sepsiszentgyörgyi közgazdász idegenforgalomra szakosodott, 16 éves tapasztalattal rendelkezik turisztikai termékek megalkotásában és értékesítésében, illetve szállodaipari létesítmények üzemeltetésében. Godra Árpád többek között a székelyudvarhelyi Hotel Küküllő, a magyarországi Velence Resort&Spa-ban dolgozott, jelenleg a szovátai Balneoclimaterica Rt. (korábbi Danubius) értékesítési- és marketing igazgatója. 

Godra Árpád helyzetelemzése szerint Kovászna megyében az a legnagyobb hiányosság, hogy a potenciáljához képest kevés minősített szálláshely van, ezért kiemelt cél minél több minőségi szálláshely kialakítása. Hozzátette: „a járványhelyzet miatt a jelenlegi időszak üresjáratnak számít, de a promócióban nem lehet leállás, hogy amikor a startpisztoly eldördül, nekünk már kész üzenetünk, kínálatunk legyen, hogy mivel várjuk a turistákat Háromszékre”.

A turisztikai szakember szerint Háromszék vonzó célállomás: a kúriák földje, ezt a koncepciót kell folytatni és bővíteni. Emellett Kovászna város erőforrásait, a gyógyászati, balneológiai kínálatát hangsúlyosabban szeretnék népszerűsíteni. Emellett Háromszéknek jó adottságai vannak az ökoturizmus, a slow-turizmus kialakítására, sorolta a lehetőségeket Godra Árpád.

Tamás Sándor tanácselnök szerint a Kovászna megyei önkormányzatnak és a helyi önkormányzatoknak nem feladatköre a turizmus működtetése, az a magánszféra feladata, viszont az önkormányzatoknak kell megteremteniük azt a kedvező környezetet, amelyben az idegenforgalom fejlődni tud. Ez a célja a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesületnek, amelyhez csatlakozik Sepsiszentgyörgy önkormányzata is, ezáltal új lendületet ad a turisztikai tevékenységnek.

Tamás Sándor szerint a járvány miatt nehéz helyzetben van az ágazat, ezért fontos támogatni mindazokat, akik a háromszéki turizmust működtetik. Ilyen segítség volt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által országos szinten elsőként elindított „Safe Place” minősítés, amellyel a nyáron az itthon töltött szabadságolást népszerűsítették.

(Címlapi fotó: Miklósvár madártávlatból)








EZT OLVASTA MÁR?

X