10 ezernél több hazai munkahely megszűnését okozhatja a Brexit


-A A+

Utcára kerülhet a textilipari dolgozók 12 százaléka, ha Boris Johnson és Ursula von der Leyen nem tudnak megegyezni.  

A Ruha- és Textilgyártók Európai Konföderációjának (Euratex) a leuveni egyetemmel közösen készített tanulmánya szerint súlyosan érintené az ágazatot a megállapodás nélküli Brexit. Az érdekvédelmi szervezet becslései szerint 130 ezer munkahely szűnhet meg az Európai Unióban és Nagy-Britanniában ha Boris Johnsonnak és Ursula von der Leyennek nem sikerül dűlőre jutniuk.

Az egyik leginkább érintett ország Románia lenne. A tanulmány szerzői 12 ezerre becsülik az állások számát, melyeket a divatipar hazai beszállítói veszthetnek, ha nem születik megegyezés az EU és a szigetország között. A megállapodás nélküli kilépés legnagyobb vesztese Olaszország lenne, legalábbis a divatipar tekintetében, ahol 27 ezer ember maradna munka nélkül. Portugáliában 11 ezer állás szűnne meg a textil- ás bőriparban az Euratex becslései szerint.

A hazai textil- és bőripar éves forgalma tavaly 22 milliárd lej, hozzávetőleg 4,4 milliárd euró volt. Ez nagyjából a bruttó hazai termék 2 százalékát teszi ki. Az ágazatban tevékenykedő cégek száma 10 ezer körül van, ezek 250 ezernél több személyt foglalkoztatnak, közülük 100 ezren a készruhagyártás területén. Ha az Euratex prognózisa beigazolódik, akkor az ágazat munkavállalóinak a 12 százaléka kerülhet az utcára. Olaszországban még rosszabbak a kilátások, ott a Brexit miatt a divatipari beszállítók legalább 25 százalékos leépítést kellene végrehajtsanak.

A megállapodás nélküli Brexit övön aluli ütést jelentene a romániai készruha- és cipőgyártók számára. Az ágazat jelenleg is nehéz helyzetben van, a koronavírus járvány kiváltotta gazdasági válság miatt ugyanis a divatcikkek iránti kereslet globálisan visszaesett. Az Euler Hermes hitelbiztosító cég nyáron közzétett tanulmánya szerint az Európai Unió tagországaiban közel 160 ezer munkahely került veszélybe a ruha- és a textiliparban a járvány következtében.

Az eladások 19 százalékkal eshetnek vissza idén, s a tavalyi szintet valószínűleg csak 2023-ban érik el ismét. A hazai ágazat helyzetét súlyosbítja, hogy Romániában sok beszállítója volt a közelmúltban csődbe ment két brit divatipari nagyvállalatnak, a Debenhamsnak és az Arcadia Groupnak. A problémák ugyanakkor már tavasszal elkezdődtek, az esztelneki RHM Pants nadrággyár június első napjaiban zárt be.








EZT OLVASTA MÁR?

X