Tízezrével jöhetnek jövőre is a vendégmunkások egzotikus országokból


-A A+

Idén közel 50 ezer állást nem tudtak betölteni a cégek megfelelő jelentkezők hiányában.

5 ezerrel csökkentette az Európai Unió határain kívülről érkezők számára kibocsátható munkavállalási engedélyek számát a kormány. A munkaügyi minisztérium korábbi tervezete még 30 ezerben állapította meg a nem uniós munkavállalók 2021-es kvótáját, ám a végleges dokumentumban már a 25 ezres szám szerepel.

Ahhoz, hogy egy külföldi, nem uniós állampolgár számára munkavállalási engedély igényelhessenek, a cégek be kell nyújtsák az  Országos Bevándorlási Felügyelőséghez az igazolást, mely szerint nincs a szóban forgó állás betöltésére alkalmas belföldi munkavállaló.

2020 első nyolc hónapjában 4 135 cég 49 200 munkahelyre igényelt ilyen igazolást. Ez lényegesen kevesebb, mint tavaly, amikor meghaladta az 57 ezret azon munkahelyek száma, melyeket nem lehetett betölteni alkalmas jelentkezők hiányában.

Tavaly 26 ezer vendégmunkás érkezett Romániába az EU-n kívülről. Idén lényegesen kevesebb, szeptember végéig 16 ezer fő kapott munkavállalási engedélyt. Jövőre valószínűleg szintén kevesebben lesznek majd, mint 2019-ben, a szakemberek ugyanis a gazdasági válság elhúzódására, a munkanélküliség növekedésére számítanak.

(Nyitókép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X