A szupergazdagok szürreális világa: zokni 100, vacsora 1800 dollárért


-A A+

A világ legdrágább boltjába csak előjegyzés alapján lehet belépni, a legdrágább szállodai lakosztályt azonban bárki kibérelheti, feltéve, ha van 67 ezer dollárja.

Egy ismerősöm nem hitte el a gyerekének, hogy 6000 lejes televíziót látott az egyik nagyváradi plázában. Ezért elment, hogy saját szemével győződjön meg róla, valóban annyiba kerül-e a készülék? A hazai áruházakban olyan tévét is lehet kapni, melynek ára több mint 7000 lej, vagyis a nettó átlagbérnek mintegy négyszerese, ám a drágaságnak léteznek egészen más, egy átlagos erdélyi számára szinte felfoghatatlan dimenziói is.

A világ legdrágább boltjának a Beverley Hillsben található House of Bijant tartják. Az üzlet nem véletlenül található a kaliforniai városkában, az ugyanis még az Egyesült Államokon belül is a gazdagság pólusának számít. Néhány évvel ezelőtt egy ingatlan-tanácsadó cég 2,2 millió dollárra becsülte a lakóházak átlagértékét Beverly Hillsben, ahol a családok átlagos jövedelme 87 ezer dollár.

Krokodilbőr és vikunyagyapjú

A boltot 1976-ban nyitotta meg az iráni Bijan Pakzad. A korábban divattervezőként dolgozó tulajdonos gazdag perzsa család sarja volt, első vállalkozását az acélgyáros apjától kapott 1 millió dollárból indította el. A House of Bijan extravagáns koncepciót követ: az üzletbe nem léphet be akárki fia-borja, a kliensek előjegyzés alapján nyernek bebocsátást.

Erdélyi ember valószínűleg nem járt még a North Rodeo Drive 420 szám alatt található üzletben, ám vásárlásra nem hogy egy átlagos hazánkfia, de még egy multinacionális nagyvállalatnál dolgozó középvezető sem igen gondolhat, lévén, hogy egy pár zokni 100 dollárba kerül. Aki egy selyemből készült pizsamával szeretne hazatérni, annak 2500 dollárt kell lepengetnie, egy szerényebb öltönyért pedig kb. 10 ezer dollárt hagy a boltban.

A kínálatban szerepel vikunyagyapjúból készült kabát 15 ezer dollárért, krokodilbőr utazótáska-szett 65 ezer és krokodilbőr dzseki 95 ezerért, de van 120 ezer dolláros csincsilla ágyneműgarnitúra, 2,5 millió dolláros festmény és 1500 dolláros parfüm is. A cég egyedi rendeléseknek is eleget tesz, egy királyi család tagjainak például vikunyagyapjúból készítettek felöltőket és kabátokat három színben, darabonként úgy 1,5 millió dollárért.

Román üzletemberek vásároltak már a Bijanban

A 2011-ben elhunyt alapító személyesen fogadta s vezette végig a bolton minden ügyfelét, maga választva ki a habitusához illő darabokat. „Mi történik, ha egy vásárló nem fogadja meg a tanácsait?” – kérdezték tőle egy interjúban. „Ebben az esetben elnézést kérek, elkísérem a kijáratig, s kezet szorítva vele, elköszönök tőle” – válaszolta Bijan Pakzad, kinek örökébe 23 éves fia, Nicolas Pakzad lépett.

A vásárlások értéke a House of Bijanban 700 és 800 ezer dollár között változik. A Washington Post információi szerint az üzlet éves forgalma meghaladja a 70 millió dollárt. A vásárlók nevét bevésik a kirakat üvegébe. Az eddigi ügyfelek között, Barack Obama, Frank Sinatra, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, Stevie Wonder és Benjamin Netanyahu mellett szerepel két román is: Dan Ioan Popescu, volt gazdasági miniszter és Bogdan Buzoianu üzletember.  

Steinway zongora és 300 éves selyem

A vendéglátóipar szintén gondol azokra, akik számára nem az okoz fejtörést, hogyan keressenek pénzt, hanem az, hogy miként költsék el. Ezen ügyfélkategória számára a genfi President Hotel az ideális szálláshely, annak is a Royal Penthouse lakosztálya. Ebben a klausztrofóbiás vendégek sem panaszkodhatnak a bezártság érzésére, lévén, hogy alapterülete 1800 négyzetméter, a berendezéshez pedig egy értékes képzőművészeti gyűjteményen kívül egy Steinway zongora is tartozik, mindez csekély napi 67 ezer dollárért.

Ehhez képest kifejezetten olcsónak számít a New York Cityben álló Four Seasons Hotel. A szálló Ty Warner lakosztálya, ahonnan 360 fokos panorama nyílik a városra, már napi 45 ezer dollárért kibérelhető. A berendezésre itt sem lehet panasz, a vendégek XVIII-ik századi japán selyempárnákon hajthatják álomra a fejüket.

Az éttermek között, legalábbis az árak tekintetében, az ibizai Sublimotion viszi a prímet. Különböző internetes források 1500-1700 euróra teszik egy 15 fogásos étkezés árát a futurisztikus dizájnú vendéglőben.

Ehhez képest bagónak számít az a 300 euró, amit a Maldiv-szigeteken található Ithaa Undersea Restaurantban kell fizetni egy menüért, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az étterem a tenger alatt van, falai pedig átlátszó üvegből készültek. Ezt már sok romániai is ki tudná fizetni, feltéve, hogy egy hónapon át semmi másra nem költene.








EZT OLVASTA MÁR?

X