A romániaiak hatvan százaléka elégedett a munkahelyével


-A A+

A romániai alkalmazottak középmezőnyösek az EU-ban a munkakörülményekkel való elégedettség tekintetében. Világviszonylatban leginkább a kolumbiaiak, legkevésbé pedig a japánok szeretik a munkájukat.

Indeed Job Happiness Index címen a munkavállalóknak a világ legnagyobb munkahelykereső portálján, az Indeeden adott minősítései alapján elkészítette a munkahelyi elégedettség globális térképét a boldogságkutatással foglalkozó dán Happiness Research Institute. A tanulmány egyik legfontosabb tanulsága, hogy semmiféle összefüggés sincs egy adott ország életszínvonala és aközött, hogy a dolgozók mennyire elégedettek a munkájukkal.

Az elégedettségi lista éllovasa Kolumbia, mely nem tartozik a gazdag országok közé, bruttó nemzeti terméke alapján világviszonylatban a 37-ik helyen áll. A világ második legelégedettebb alkalmazottai a mexikóiak, megelőzve az oroszokat, az íreket és a brazilokat. A legelőkelőbb helyezést elérő jóléti állam Norvégia, melyet a hetedik helyre rangsoroltak.

Az Amerikai Egyesült Államok csak huszonharmadik, eggyel lemaradva Nagy-Britannia mögött. A gazdagnak számító államok közül Új-Zéland (8.), Ausztrália (11.), Svédország (13.), Olaszország (15.), Kanada (17.), az Egyesült Arab Emirátusok (18.), Hong-Kong (19.), Hollandia (20.) és Belgium (25.) került még be az első 25 közé, nem szerepel ellenben Németország, Franciaország, Svájc, Finnország vagy Dánia.

Ez utóbbi azért nagy meglepetés, mivel az észak-európai királyság általában a globális boldogságindex élén végez, igaz, csak akkor, ha azt életminőségi mutatók, nem pedig személyes interjúk alapján állítják össze. Elégedettek ellenben munkájukkal a súlyos gazdasági válság sújtotta venezuelaiak (10.), a peruiak (12.) és a Fülöp-szigetekiek (16.), míg a kifejezetten szegény Pakisztán (25.) dolgozói jobban érzik magukat a munkahelyükön, mint belgiumi kollégáik.

Városonként a dubliniak a legelégedettebbek

Az Indeed városi bontásban is elkészítette a rangsort. Ez azt mutatja, hogy Európában leginkább a dubliniek elégedettek a munkájukkal, de nem panaszkodnak a londoniak, a stocholmiak, a rómaiak és a madridiak sem.

Az elégedetlenek listája szintén azt bizonyítja, hogy a pénz önmagában nem boldogít, az élen ugyanis Japán áll, megelőzve Németországot. A rangsort összeállító szakemberek szerint ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy az átlagos japán alkalmazott egy évben csak kilenc nap szabadságot vesz ki, ellenben a dolgozók 22 százaléka heti 49 órát tölt a munkahelyén.

A munkakörülményekkel való elégedettség az Európai Unió szintjén 70 százalékos. A legnagyobb, 94 százalékos értéket Dániában mérték, a legalacsonyabbat, 38 százalékot, Görögországban. A romániai munkavállalók, 60 százalékkal, az elégedettebb alkalmazottak közé tartoznak.

A Happiness Research Institute munkatársai egy sor kritériumot vettek figyelembe a rangsor összeállításakor: a munkavállaló célját, a hozzáértését, a munkaidő-szabadidő arányt, a cégvezetésre és a kollégákra adott értékelést, a dolgozó megvalósításait a munkahelyen és a bérezés színvonalát.








EZT OLVASTA MÁR?

X