Azt hiszik, ez Való Világ, pedig ez a való világ – erdélyi magyar fiatalok a Brexitről


-A A+

„Egyszer csak vége lesz, akárhogyan is” – fogalmazott lapunknak az egyik Nagy-Britanniában élő magyar fiatal, aki többekkel együtt szeretné, ha mielőbb sikerülne túllenni a Brexit okozta bizonytalan állapotokon. Erdélyi magyarokat kérdeztünk arról, hogyan élik meg a nagy-britanniai tartózkodásukat, mire számítanak.

Vicc a brexitről

Sokan azonban már jóval korábban kiköltöztek. Ilyen például Emese, aki még egy remek poént is megosztott velünk. Arra a kérdésre, hogy mennyire érződik a környezetében, hogy a Brexit körül forog a brit politika, azt mondta: ismerősei, kollégái többsége Európai Unió-párti, és még mindig reménykedik abban, hogy olyan megoldás születik, amely mindkét oldal számára elfogadható lesz.

„Még a népszavazás előtt éreztem, hogy sokan elzárkóznak egy őszinte, nyílt beszélgetéstől, mert a kilépéspárti kampány teljesen megfelelt annak, amiben hinni akartak. Azóta sokan érzik a negatív hatásokat, én úgy látom, hogy jelenleg egyik oldal sem túl derülátó” – fogalmazott. „Akármikor szóba kerül a kérdés, bármilyen kontextusban, érződik a bizonytalanság” – tette hozzá.

Emese fél lábbal az Egyesült Államokban is él. Mint mondta, ott viccelődtek július 4-én, az amerikai függetlenség napján azzal, hogy a Brexit lesz az angolok függetlenségi ünnepe, csak éppen nem lesz, aki importálja hozzá a tűzijátékot.

Arról, hogy van-e B-terve a Brexitre, azt mondta: „megvolt a hatodik angliai évfordulóm és idén megkaptam a brit állampolgárságot, de fél lábbal már teljesen máshol vagyok”. A Brexit hátteréről ambivalens véleménye van: megérti, hogy mi volt Nagy-Britannia problémája az EU-val, de szerinte az lenne az ideális forgatókönyv, ha a jelenlegi rendszert kilépés nélkül gondolnák újra, hogy az mindenkinek közelebb kerüljön az elképzeléseihez.

Elér szervezkedni

Lehel néhány éve él a szigetországban. Szerinte a tetőpontot a Brexit kérdése most kezdi elérni, az (újabb) kilépési dátum közeledtével, „meg amiatt is, hogy az angoloknak talán most esett le, hogy mennyire fontos kérdés ez, és hogy már nincs visszaút ebből a kavalkádból, mert belemártották magukat tetőtől talpig”.

Mint mondta, a Brexit még február körül a különféle árucikkek drágulásán volt észlelhető, amikor hirtelen, egyik napról a másikra változtak az árak. A font ingadozása és értéke sem a régi mércét üti, tette hozzá. „De ezekhez hasonló többezer ilyen apró dolog észlelhető hónapok óta és attól tartok, hogy ez egyre rosszabb lesz” – mondta.

Ő maga nem igazán tart attól, hogy egyéb módon érintené a kilépés: „teljesen legálisan élek itt, adót fizetek, betartom a szabályokat és tisztelek minden itteni állampolgárt. Illetve szakmámból kifolyólag fél lábbal otthon is jelen vagyok meg a másik felével itt is. Szerintem nincs, amire készülni, amint biztosat lehet tudni, hogy merre dőlt a mérleg akkor majd elér szervezkedni bármilyen irányban is, meg amúgy is itt évekre van szükség ahhoz, hogy működőképes legyen mindaz, amit a Brexit-pártiak elképzelnek” – fogalmazott.

A Brexitről azt gondolja, hogy sikeresen megmutatta „a mostani nagy és hatalmas Egyesült Királyság, hogy mire képes és ebből mindenki vonja le a személyes véleményét. A történelem fordul, és ahogy mondani szokták, mindenki megkapja, ami neki jár, és ebben az esetben a Brexit pontosan ehhez fogja hozzásegiteni a szigetországot.” Szerinte sajnos ebből nincs visszaút és be fog következni előbb vagy utóbb a kilépés. „A fontosabb, hogy vajon hogyan fog ez végbemenni és milyen formában” – tette hozzá.

Ez nem a Való Világ, hanem a való világ

Andrea évekkel ezelőtt költözött ki a britekhez, nem tudja, hogy hazaköltözne-e valaha, ez a körülményektől is függ. Mint elmondta, ha az ember nem túl figyelmes, akkor nem sokat érez egyelőre az egészből, de ha bekapcsolja a rádiót vagy belenéz egy újságba, egy tévésadásba, akkor nem tudja elkerülni a kérdést. „Azt hiszem, egy showműsorrá vált ez az egész, az emberek úgy követik, mint a Való Világot, pedig ez tényleg a való világ. Egyszer csak vége lesz, akárhogyan is – én ezt várom már” – fogalmazott.

Szerinte fontos, hogy ezt az örökösen ideiglenes állapotot végre lezárják, mert sokakat bizonytalanságban tart, és az a legrosszabb. „Azt hitték, hogy majd minden bevándorlót kiűzhetnek az országból, de ez lehetetlen. A történelmi múlt miatt és azért is, mert sokan például eleve ott születtek, többgenerációsak – a tudatlanság miatt azonban sokan azt hiszik, hogy tegnap jöttek” – fogalmazott. Szerinte a kelet-európaiakkal szembeni intolerancia is erős, bár ő nem szembesült ezzel. „Épp ezért Kelet-Európa is elgondolkodhat azon, hogy saját politikája merre fejlődjön, mert Nyugaton érezheti a bőrén, hogy milyen a kirekesztés” – tette hozzá.

(Címlapi illusztrációnk forrása: xpatloop.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X