Sorra kegyelmez meg korrupt barátainak az amerikai elnök


-A A+

Donald Trump egyetlen tollvonással 11, többnyire korrupcióért elítélt személynek kegyelmezett meg. Tengerentúli kommentátorok most azt latolgatják, vajon mivel lepi még meg országát az amerikai elnök.

Rod Blagojevichet, Illinois kormányzóját 2009-ben mozdították el tisztségéből, majd 2011-ben tizenhét rendbeli bűncselekmény – köztük kenőpénz elfogadása, csalás, zsarolás, összeesküvés bűntette – miatt 14 évig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá. Az egyik, különösen nagy felháborodást kiváltott cselekedete az volt, hogy pénzért kínálta a Barack Obama elnökké választásával megüresedett szenátori posztot.

Trump kedden délután újságíróknak úgy fogalmazott: megváltoztatja az egykori kormányzó börtönbüntetésének mértékét, mert – mint fogalmazott – „nyolc évet már letöltött, és ez hosszú idő”.  Az elnöki döntés gyakorlatilag Blagojevich szabadon bocsátását jelenti.Trump azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem ismeri Rod Blagojevichet. Ugyanakkor a 62 éves volt kormányzó a börtönből kijövet „meggyőződéses Trump-hívőként” köszönte meg az elnöknek a büntetése megváltoztatását. Az amerikai média szerint Blagojevich nem teljesen idegen az elnöktől, amennyiben 2010-ben – tehát röviddel elítélése előtt, de már megvádolása után – szerepelt Donald Trumpnak a Hírességújonc (The Celebrity Apprentice) című televíziós show-műsorában.

Blagojevichen kívül Donald Trump kegyelemben részesítette az értékpapír-hamisításért elítélt beruházási bankárt, Michael Milkent, illetve a New York-i rendőrség korábbi főnökét, Bernie Keriket, akit adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért ítéltek el. Az utóbbi korábban üzleti partnere volt Trump személyes ügyvédjének, Rudy Giulianinak. Az amerikai sajtó szerint mindkettőjük érdekében közbenjárt Giuliani, ami főként azért érdekes, mert a Bloomberg szerint az 1980-as években New York-i ügyészként ő juttatta a rácsok mögé Milkent. A volt bankár két évet töltött börtönben, és 600 millió dolláros bírságra kötelezték. A Forbes szerint jelenleg 3,8 milliárd dollárra tehető a vagyona.

Igazságtalan az áldozatokkal szemben

Az elnöki kegyelem fontos eszköze a hatalmi ágak kölcsönös ellenőrzésének az Egyesült Államokban. Ez a jogállamiság alapja, de nem akkor, ha az elnök saját ismerőseit, rokonait, barátait favorizálja, vagy támogatóit, szponzorait honorálja, ahogyan Donald Trump teszi.

Chicago korábbi államügyésze és a Blagojevich ügyében egykor nyomozó ügyészek közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a volt kormányzó „rendkívül súlyos” bűncselekményeket követett el, és megérdemelte a kiszabott büntetést. „Az igazságszolgáltatásnak felelősségre kell vonnia a köztisztségviselőket az elkövetett korrupciós cselekményekért. Igazságtalanság lenne az áldozatokkal és a közvéleménnyel szemben, ha nem így történne” – mutattak rá. A kegyelmi sorozatot kommentáló cikkek is többnyire azt emelik ki, hogy az elnök gesztusa rossz üzenetet hordoz.

Újabbak jöhetnek

Trump több alkalommal is jelezte, hogy szándékában áll a büntetőjogi rendszer megreformálása, mert nem ért egyet a kisebbségieket sújtó súlyos büntetésekkel, azonban mostani gesztusával kizárólag fehér, gazdag, befolyással rendelkező hatalmasokon segít – mutatott rá a The New York Times. A kegyelemben vagy a büntetésük megváltoztatásában részesültek között van Ariel Friedler, a Simplicity IT-vállalat korábbi vezérigazgatója, aki 2014-ben beismerte, hogy bűnszövetkezetben megpróbálta feltörni a konkurencia számítógépeit; Angela Stanton, egy Trumpot támogató médiaszemélyiség; Judith Negron, akit 35 évre ítéltek egészségbiztosítási csalás miatt; Edward DeBartolo Jr., a San Francisco-i 49ers futballcsapat volt tulajdonosa, aki 1998-ban 400 ezer dollár kenőpénzt adott Edwin Edwards louisianai kormányzónak egy szerencsejáték licenc fejében.

Trump eddig is hajlamos volt beleszólni az igazságszolgáltatás ügyeibe, és ez a hajlama csak felerősödött, miután a szenátus felmentette. Többeknek eszébe jutott a kegyelmi sorozat kapcsán, hogy egy február 11-ei Twitter-üzenetében Donald Trump igazságtalannak nevezte a barátja és volt tanácsadója, Roger Stone elleni eljárást. Stone-t tavaly ősszel bűnösnek találták hamis tanúzás bűncselekményében a 2016-os elnökválasztási kampány Moszkva által befolyásolását vizsgáló eljárás kapcsán.

Szövetségi ügyészek héttől kilenc évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérték a bíróságtól. Néhány órával később az elnök a tőle megszokott hangnemben kommentálta a bejelentést, azzal zárva tweetjét, hogy „nem engedhetem meg ezt az igazságtalanságot”.

 

 

Egy nappal később William Barr legfőbb ügyész – aki egy személyben a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere – megváltoztatta az ügyészek döntését, jelentősen csökkentve a kért büntetést. Tiltakozásul az ügyészcsapat lemondott. Az újabb fejlemények alapján több tengerentúli kommentátor is úgy véli: a republikánus többségű szenátus lovat adott Trump alá azzal, hogy felmentette, így ha Roger Stone-t elítélik, aligha fogja vissza magát az elnök, és azonnal megkegyelmez neki.








EZT OLVASTA MÁR?

X