Kijárási tilalom: az erdélyiek a legfegyelmezettebbek a Google adatai szerint


-A A+

A Google a Google Maps és egyéb applikációin keresztül 131 országban folyamatosan gyűjtötte az adatokat az emberek mozgásáról a koronavírus terjedése óta. Ezekekből kiderül az is, hogy Románia lakói mennyire tartják be a kijárási tilalmat. Az adatok szerint az erdélyiek és a bukarestiek a legfegyelmezettebbek, a Teleorman megyeiek pedig a legóvatlanabbak.

A Google elsősorban arról gyűjtött adatokat az okostelefonokon keresztül, hogy mennyien keresik fel az emberek a kereskedelmi övezeteket, a szupermarketeket, a parkokat, szórakozóhelyeket, a buszállomásokat és a pályaudvarokat, az irodaházakat és egyéb munkaterületeket, mennyire népesek a lakónegyedek sétányai. Ezekről jelentést tett közzé azzal a szándékkal, hogy segítse a hatóságok munkáját. Az első jelentés a február 7. és március 29. közötti adatokat veti össze a január 3. és február 6. közötti mobilitási adatokkal. A Google térségenkénti (megyénkénti) adatokat is közölt.

Románia esetében megállapítható, hogy jelentősen csökkent az utcai forgalom a viszonyításként alapul vett időszakhoz képest. Országos átlagban 81 százalékkal kevesebben keresték fel a kereskedelmi és kikapcsolódási övezeteket. De 53 százalékkal megcsappant a szupermarketek és a gyógyszertárak látogatottsága is, a parkok, bevásárlóközpontok és a strandok forgalma pedig 60 százalékkal esett vissza.

A tömegközlekedési eszközöket, vonatokat 72 százalékkal kevesebben vették igénybe, és 39 százalékkal vált néptelenebbé az irodaházak és a munkahelyek térsége is, a lakónegyedek utcáin pedig 15 százalékkal nőtt a gyalogosforgalom.

Bukarestben az országos átlaghoz hasonlóak az adatok. A kereskedelmi és kikapcsolódási övezetek 83 százalékkal kevesebb látogatót vonzottak, a szupermarketek és gyógyszertárak 50, a parkok, bevásárlóközpontok, strandok 86 százalékkal kevesebb látogatót vonzottak, közszállítási buszokon, vonatokon 74 százalékkal kevesebben utaztak, az irodaházak és a munkahelyek övezetében 45, a lakónegyedek utcáin pedig 18 százalékkal kevesebben fordultak meg.

Megyék szerint nagyok az eltérések

Megyei lebontásban viszont már viszonylag nagyok az eltérések az egyes közigazgatási egységek között. A korlátozó előírásokat a leginkább az erdélyi megyék és Bukarest lakossága tartotta be, a legfegyelmezetlenebbek pedig Teleorman megye lakosai voltak.

A bevásárlóközpontok, parkok, múzeumok látogatottsága leginkább Kolozs, Kovászna, Brassó és Suceava megyében, illetve Bukarestben esett vissza, az országos átlag fölötti arányban, mintegy 85 százalékkal. De az országos átlag felettiek a Fehér és Szeben megyei adatok is (83-83 százalék).

Viszonylag jól teljesítettek a Kárpátokon túli megyék is. Közülük 85 százalékkal Suceava megye vezet, Iași megyében 82, Vrancea megyében 81, Bacău és Galac megyében 80-80 százalékkal esett vissza a korábban felsorolt létesítmények látogatottsága.

Teleorman megye lakosai viszont egyszerűen fittyet hánytak a megszorító intézkedésekre, hiszen csupán 56 százalékkal esett vissza bevásárlóközpontok, parkok látogatottsága. Nem áll sokkal jobban Ialomița megye sem, ahol a csökkenés aránya 62 százalék, Giurgiu megyében pedig 63 százalék.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X