Bizalmatlansági indítvány: magabiztos kormánypártok, bizakodó ellenzék


-A A+

Nem sok esélye van a kormány megbuktatására a liberális ellenzék bizalmatlansági indítványának, mert a koalíciós pártok honatyái az eddigi jelek szerint nem szavazzák meg. A Ponta-kabinet sorsa kedden dől el a parlamentben, az ellenzéknek 278 szavazatra van szüksége.

„Közhelyekkel teletűzdelt”

A kormánypártok szerint a bizalmatlansági indítványt sebtében fogalmazták meg, tulajdonképpen csak általánosságokat tartalmaz, és nyilván azért született meg, hogy a nemzeti liberálisok eloszlassák a gyanút maguk felől, miszerint már régóta összejátszanak a szociáldemokratákkal.

Az indítvány címe maga is dagályos: Válasszatok Románia és egy hitelét vesztett miniszterelnök, Ponta között. Mondassátok le Victor PontátA szöveg közhelyekkel telitűzdelt. A szerzők megállapítják, hogy a parlament a román nép érdekeit képviseli, illetve kötelessége fellépni azokban a helyzetekben, amikor a hatalom már nem az állampolgárok érdekében kormányoz. Leszögezik: azért nyújtották be indítványukat, hogy megvitassák, mi az elképzelése a románoknak a holnap Romániájáról. Románia a világ egyetlen országa, amelyet bíróság elé állított, hivatalban lévő miniszterelnök vezet – állítják.

Bíróság elé citált vádlott

A szerzők felteszik a költői kérdést: megengedheti-e Románia, hogy bíróság elé citált vádlott vezesse? Szerintük mindez megengedhetetlen, hiszen mindez a teljes nemzetet kompromittálja. Valamennyi EU-tagállam miniszterelnöke már a bűnvádi eljárás beindulása előtt benyújtotta volna lemondását, vagyis – Románia esetében – már több mint három hónappal ezelőtt.

Jelenleg Románia élén olyan miniszterelnök áll, akit valamennyi európai állam kancelláriájában csupán vádlottnak tekintenek. Valamennyi európai hivatalos személy tudja, hogy Victor Ponta a vádlottak padjában ül. A Nemzeti Liberális Párt nem tagadja az ártatlanság vélelmét, ám ezt nem lehet felhasználni a miniszterelnöki tisztség teljes mértékű lejáratására.

A liberálisok szerint Victor Pontának mennie kell kormányfői tisztségéből, mivel okirathamisító miniszterelnök nem írhat alá romániai jogszabályokat; adócsalással vádolt miniszterelnök nem kezeskedhet Románia költségvetéséért; pénzmosás vádjával a bíróság elé állított miniszterelnök kezére nem adhatóak az adókból, a román állampolgárok hozzájárulásaiból befolyó összegek; korrupcióval vádolt miniszterelnök nem szavatolhatja a 2016. évi választások kifogástalan megrendezését. Egy ilyen miniszterelnök csakis a bíróság lépcsőiről tárgyalhat a Nemzetközi Valutaalappal, két beidézés között – hangzik a bizalmatlansági indítvány szövege.

A párt, de ne a kormány élén

Az aláírók úgy vélik, Victor Ponta öndicsérete ellenére a román gazdaság komoly strukturális gondokkal küzd. A Ponta-kormány masszívan megnyirbálta a beruházásra fordított összegeket, gyakorlatilag leállította az autópályák, az újabb kórházak, iskolák építését, a nagy beruházások pedig nagy korrupciós vizsgálatokhoz vezettek.

A Nemzeti Liberális Párt "a tizenkettedik órában" kéri a parlamentet, vessen véget a szégyenteljes helyzetnek. A bizalmatlansági indítvány szerzői Gabriel Opreának is nekiszegezik a kérdést: mondja meg, milyen nemzeti érdek kívánja Victor Ponta megtartását a kormányfői tisztségben, lejáratva ezzel az országot. Szerintük Liviu Dragneának arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy miként valósítja meg az új politikára tett ígéretét: Pontát támogatva – és ezzel illúziókat táplálva a románokban? Ha nem tudna megszabadulni Victor Pontától, akkor tartsa meg a párt, de ne a kormány palota élén. Mit választ a Szociáldemokrata Párt: Romániát vagy Victor Pontát? – olvasható az indítványban.

A szerzők úgy vélik, Victor Ponta támogatói voltaképpen a miniszterelnök cinkosai, sőt, még rosszabbak is a cinkosnál, mivel jóvátehetetlenül lejáratják Románát, amint azt például a nemzetközi sajtó is példázza, hiszen olyan  államként festi le Romániát, amely megtűri a korrupciót és amely korrupt személyeket helyez a legfontosabb tisztségek élére.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó párt emlékezteti a kormánykoalíció parlamenti képviselőit, hogy szavazóik nem azért voksoltak rájuk, hogy bűnvádi eljárás alatt álló miniszterelnököt tartsanak meg tisztségében. Márpedig, ha a bizalmatlansági indítvány ellen szavaznak, akkor elárulják mindazokat, akik még hisznek abban, hogy a jövő a becsületes embereké.

Ha viszont megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, akkor tanújelét adják annak, hogy Romániát fontosabbnak tartják pártjuk érdekeinél – zárul a bizalmatlansági indítvány szövege.

Kérdőjeles siker

A bizalmatlansági indítvány sikere megkérdőjelezhető, már ha a parlamenti pártok az általuk beígért módon fognak majd szavazni. A kormánykoalíció pártjai – a Szociáldemokrata Párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – a Ponta-kormány mellett szavaz, legalább is vezetőik eddig ezt nyilatkoztaák. Mindez pedig elegendő voksot jelent a nemzeti liberálisok kezdeményezésének elutasításához.

A Nemzeti Liberális Párt mellett az RMDSZ is megszavazza a bizalmatlansági indítvány és feltehetően a Traian Băsescu által – egyelőre még csak „félárnyékban” – vezérelt Népi Mozgalom Pártja is.

Victor Ponta szerint a nem magyar kisebbségek frakciója is a kormány oldalára áll majd. Ebben is lehet igazság, hiszen ez a parlamenti csoport legtöbbször a hatalom mellett szavazott. 








EZT OLVASTA MÁR?

X