Nehéz egyensúlyban tartani a költségvetést: az elbocsátások éve lesz 2018 a közszférában?


-A A+

Kormányzati forrásokból származó, egybehangzó lapértesülések szerint a Tudose-kabinet jövőre közalkalmazottak elbocsátásokra, különböző jellegű szociális juttatások megvonására készül, mert csak így lehet egyensúlyban tartani a 2018-as költségvetést.

A közalkalmazottak teljesítményének felmérése ürügyén a kormány jelentős elbocsátásokra készül jövőre a közszférában. Az intézkedés érinti a kormány több államtitkárát is – írja a bukaresti sajtó. Név nélkül nyilatkozó kormányilletékesek nem titkolták, hogy a januártól ismét megnövelt közalkalmazotti bérek kifizetésére nincs elegendő forrás.

A koalíciós pártok a választási győzelmük után alaposan felduzzasztották az államapparátust. „A kormánypártok azon igyekeztek, hogy embereiket jól fizetett posztokra helyezzék el. Emiatt akár két-három embert is alkalmaznak arra, hogy eljutassanak valahová egy-egy hivatalos papírt” – nyilatkozták kormányzati források, hozzátéve, hogy protekciójuk miatt nem lesz könnyű elmozdítani a fölöslegesen alkalmazott tisztségükből, főleg a béremelést követően.

Hivatalos adatok szerint Romániában a közszférában 1,4 millióan dolgoznak, ami a gazdaságban foglalkoztatott munkaerő mintegy 30 százalékát jelenti. Eugen Teodorovici

szociáldemokrata szenátor, volt miniszter szerint ez a közpénzek mértéktelen pazarlásához vezet. A kormánypárti politikusok közül többen is állítják, elbocsátásokra lesz szükség, de csupán azokat az állami alkalmazottakat távolítják el, akik bizonyítható módon ingyen veszik fel a fizetésüket. Sok olyan közalkalmazott van, aki be sem jár a munkahelyére. 

A minisztériumokkal kezdik

Az elbocsátásokról nincs még konkrét terv. Az állami intézmények egyelőre csak azt az utasítást kapták, hogy mérjék fel az alkalmazottak teljesítményét. Ez várhatóan az elbocsátások egyik kritériuma lesz.

A hírek szerint az elbocsátásokat a minisztériumokban kezdik, már a jövő év januárjától kerül majd sor. Kivételt ez alól csak a belügyi tárca, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium képez. A közlekedési tárca vezetője, Felix Stroe viszont máris úgy döntött, hogy a minisztérium 438 munkahelyét 300-ra csökkentik majd. Ez a tárca kezdi el egyébként a leépítéseket.

A Szociáldemokrata Párt szóvivője, Adrian Dobre tagadta, hogy leépítések lesznek a közszférában. A Nemzeti Liberális Párt azonban tudni véli, hogy az állami alkalmazottak legalább 20-21 százalékát elbocsájtják majd. A párt szenátora, Florin Câțu biztosra mondja ezt a számot és azt is hozzáteszi, hogy a kormány jelentősen csökkenti majd a beruházásokra fordított összegeket.

A „lusták” nem kapnak segélyt

Sajtóértesülések szerint a kormány jövőre a költségvetési hiányt három forrásból fedezné. Egyrészt a leépítések nyomán megtakarított összegekből, másrész a második nyugdíjpillérből, harmadsorban pedig az illetékek jobb begyűjtéséből. Ez utóbbi azonban meglehetősen bizonytalan pénzforrásnak bizonyulhat, hiszen az ebből a forrásból származó pénzek a bruttó nemzeti össztermék mindössze 25 százalékát képezik, ez a legalacsonyabb szint egyébként az Európai Unióban, ahol az átlag 45 százalék. Ilyen téren Románia még Bulgária mögött is lemarad, amely 31 százalékot ér el.

A kormánykoalíciónak szándékában áll a szociális segélyek megnyirbálása is. A vezető kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea szerint ugyanis munkaképes személyek is szociális segélyeket kapnak, ahelyett, hogy dolgoznának, miközben sok cég munkaerőhiánnyal küzd. A politikus tehát – aki elvileg ugyan támogatja a szociális juttatások folyósítását – azon lesz, hogy a parlament és a kormány a jövő évtől kezdve megvonja ezeket az összegeket a „lustáktól”.








EZT OLVASTA MÁR?

X