Az Orbán Lajos kolozsvári fotóiból készült album vezeti az Idea Könyvtér eladási listáját


-A A+

Az Orbán Lajos kolozsvári polgár két világháború közti fényképeiből készült válogatás, a 15 éves Czire Hanga Debóra regénye és az erdélyi ’56-osok visszaemlékezéseiből álló kötet volt 2019-ben a legnépszerűbb erdélyi kiadvány a kolozsvári Idea Könyvtér könyvesbolt eladási statisztikái alapján, tudtuk meg Eszenyei Katalin üzletvezetőtől.

A Látható Kolozsvár című Orbán Lajos-album a két világháború közötti Kolozsvár utcáinak forgatagát, szabadidős lehetőségeit és privát szféráját mutatja be 170 fényképen, amelyeket a fotós életrajza, egy antropológiai és egy fo­tó­tör­téneti tanulmány kísér. A kötet bemutatójáról a Maszol is beszámolt, Időutazó rovatunkban pedig Orbán Lajos téli felvételeiből közöltünk válogatást.

A kolozsvári születésű, mindössze 15 évesen regényíróvá vált Czire Hanga Debóra Félutasok című könyvének főszereplői „amolyan igazi tinik, akiknek a váltig megunt iskola jelenti az állandóságot az életükben, de az igazi történések egészen máshol zajlanak”. A könyv mottója: „A kamaszság nem életkor, hanem léthelyzet: az élet magasan izzó állapota. Félúton levés.”

A 2019-es eladási lista harmadik helyén szereplő Erdélyi srácok című kötetben az 1956-os magyar forradalommal nyíltan együtt érző és emiatt bebörtönzött erdélyi egykori fiatalok, középiskolás diákok, munkások és egyetemi hallgatók emlékeznek az akkori történésekre, visszaemlékezéseiket pedig Vig Emese, Papp Annamária és Benkő Levente rendezte sajtó alá. Az erdélyi ‘56-osok nem csak visszhangozták a magyarországiakat, hanem saját sérelmeik voltak, amelyek felszínre kerüléséhez alkalmat adtak a szomszédban zajló történések, hangsúlyozta a kötet bemutatóján Lőnhárt Tamás történész.

Az Idea Könyvtérben a következő könyveket keresték még sokan 2019-ben: Lupescu Kata Kalózlány-regényfolyamának harmadik és negyedik kötetét, a Kékvért, Fodor Sándor Fülöpke beszámolói című könyvét, az Iránytű című, éretsségizőknek szóló magyar irodalmi segédkönyvet, Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát, A kis herceget, Kányádi Sándor Kakasszótól pacsirtáig című gyermekvers-válogatását, amelyet lapozó formájában adtak ki Kürti Andrea illusztrációival, a 2020-as Székely kalendáriumot és Fóris-Ferenczi Rita Bezzeg című nagycsaládnak ajánlott mesekönyvét.








EZT OLVASTA MÁR?

X