Úzvölgyi incidensek - Szijjártó: a magyarellenes erőszak valódi felelőseit kell megbüntetni


-A A+

Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, egy más témában tartott rendezvényt követően. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány az úzvölgyi katonai temetőben történtek tisztességes kivizsgálását várja Romániától. A helyszínen készült felvételeken bárki láthatja, hogy a felheccelt tömeg a békésen emlékező magyarokra támadva rombolt a katonai temetőben - tette hozzá. A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román hatóságok az erőszak felelősei helyett az erőszak áldozatait büntették meg.

Mint korábban írtuk, a Hargita megyei csendőrség 3 000 lejre büntette a háromszéki önkormányzat alelnökét, Grüman Róbertet, mert a Kovászna megyei tanács az úzvölgyi katonatemetőnél szervezett múlt csütörtökön szimbolikus ülést, és a gyülekezést nem jelentette be a hatóságoknál 48 órával az esemény előtt. Grüman Róbert elmondta: szerdán kézbesítette számára a posta a büntetési jegyzőkönyvet, amelyet közzé is tett Facebook-oldalán.

 

A háromszéki önkormányzat alelnöke rámutat: nehezen betűzhető a büntetési jegyzőkönyv szövege, de úgy értelmezte, hogy azért büntették meg, mert a június 6-i úzvölgyi gyülekezést nem jelentette be azt megelőzően 48 órával a hatóságoknál. Mivel az ő nevére van kiállítva a jegyzőkönyv, vélhetően a csendőrség azt feltételezte, hogy a háromszéki önkormányzat gyülekezését ő szervezte.  Grüman Róbert leszögezte: a bírságot mindenképpen megfellebbezi és akkor pontosan kiderül, hogy mire hivatkozva büntette őt a Hargita megyei csendőrség. A háromszéki önkormányzat alelnöke a Facebook-oldalán közzétett büntetési jegyzőkönyvet azzal kommentálta: „Költői kérdés, ha az úzvölgyi temető a hatóságok szerint nem Hargita megyében van, akkor miért a Hargita megyei csendőrség állítja ki a büntetést?”

Kovászna Megye Tanácsa június 6-ra szimbolikus kihelyezett munkaülést szervezett az Úz-völgyében. Ekkor került sor arra a megmozdulásra is, amelynek során a székelyföldi elöljárók és civilek élőláncot alkotva, imádkozva próbálták megakadályozni a katonai temetőben létrehozott román emlékmű felavatását, amikor rájuk rontott a feldühödött románokból álló társaság. 
EZT OLVASTA MÁR?

X