Zelenszkij fejére olvasta Johannis az ukrán oktatási törvényt


-A A+

Kétoldalú megbeszélést folytatott szerdán New Yorkban Klaus Johannis államfő ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel. Az egyeztetésen - amelyre az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszaka keretében került sor - a román államfő az ukrán oktatási törvény kiváltotta problémák megoldásának szükségességét hangoztatta.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis rámutatott, világos és funkcionális megoldást kell keresni azokra a problémákra, amelyeket a 2017 szeptemberében elfogadott ukrán oktatási törvény okozott, hogy a jogszabály ne vezessen a nemzeti kisebbségek nyelvén való oktatás szintjének és minőségének visszaeséséhez. A téma kapcsán Johannis kiemelte, a román állam jelentős erőfeszítéseket tesz, hogy a legjobb körülményeket biztosítsa az ország területén élő nemzeti kisebbségek - köztük az ukrán kisebbség - számára, „a román modellt európai és nemzetközi szinten egyaránt értékelik” - mondta. Az elnök rámutatott, Románia támogatja Ukrajna integrációs törekvéseit, az ország szuverenitását és területi egységét.

 A 2017 szeptemberében kihirdetett új ukrán oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke miatt több szomszédos ország is tiltakozott, köztük Magyarország, Románia és Lengyelország. A jogszabály ezen része - amely 2020 szeptemberében lép hatályba - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán. Ennek megvalósítása mellett a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól kezdve minden tantárgyat ukránul oktatnak majd, viszont engedélyezi a törvény egy-két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén. Az ukrajnai Csernyivci megyében a román oktatási tárca szerint 63 román tannyelvű iskola működik, ezek közül 3 gimnáziumban és 19 elemi iskolában ukrán tannyelvű osztályok is vannak. Kárpátalján további 12 önálló anyanyelvű iskolája van a román közösségnek. A román külügyminisztérium adatai szerint (a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve) Ukrajnában 400 ezer román él.

A két államfő megállapodott abban, hogy Romániának és Ukrajnának intenzívebb párbeszédet kell folytatnia a regionális biztonságot érintő témákban. Tárgyaltak a felek továbbá a kelet-ukrajnai konfliktus megoldásával kapcsolatos fejleményekről, és Johannis államfő üdvözölte a szeptember 7-i orosz-ukrán fogolycserét. Téma volt az egyeztetésen az energetikai biztonság is, mindkét államfő ismét ellenvetését fejezte ki az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel szemben.

Az ukrán elnök a beszélgetésen hangsúlyozta, megérti a román fél aggodalmait, és arról biztosította a román államfőt, megoldást találnak az oktatási törvény okozta problémákra, hogy ne sérüljön a román kisebbség anyanyelvű oktatáshoz való joga.

Volodimir Zelenszkij megköszönte Romániának, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és meghívta Johannist egy ukrajnai látogatásra.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X