Német lap: Iohannis nem érdemli meg a Nagy Károly-díjat az uszítása miatt


-A A+

Egész oldalas összeállításban bírálja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a román államfőt az Erdélyi „kiárusításával” kapcsolatos kirohanása miatt. A lap következtetése az, hogy Klaus Iohannis nem érdemli meg az európai értékek védelméért járó, rangos Nagy Károly-díjat.

Az összeállítást szemléző G4media.ro emlékeztet, hogy korábban már három, német nyelvű tekintélyes lapban jelentek meg a román államfőt a magyarok elleni uszításáért elmarasztaló írások. A Der Spiegel után a svájci Neue Zurcher Zeitung és a Deutsche Welle is bírálta emiatt Iohannist.

Összeállításában a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) emlékeztet, hogy a Nagy Károly-díjnak többek között François Mitterrand, Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer, Angela Merkel, Emmanuel Macron, II. János Pál pápa és Bill Clinton is a birtokosa. A rangos elismerést csütörtökön kellett volna átvennie Iohannisnak Aachenben, de a ceremónia a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

„Az államfő kritikusai azonban tudják, hogy mikor kellene megtartani a díjátadást: soha. Mert nem érdemli meg ezt az elismerést” – olvasható a német lapban. A FAZ újságírói emlékeztetnek arra, hogy az államfő magyarellenes kirohanását a székelyföldi autonómia törvénytervezete váltotta ki. Egy olyan jogszabály, amelyről Iohannis is nagyon jól tudta, hogy nem támogatja a parlament, és nem léphet hatályba.

A lap megállapítja: az államfő célja a Szociáldemokrata Pár (PSD) gyengítése volt az év végi parlamenti választások előtt. „Ebben nincsen semmi rendkívüli, hiszen a hatalomért való küzdelem a demokrácia egyik velejárója. De az nincs rendben, ha ennek a küzdelemnek a nemzeti kisebbségek isszák meg a levét” – írja a FAZ.








EZT OLVASTA MÁR?

X