Lemondott a lengyel külügyminiszter


-A A+

Távozik a lengyel külügyminiszteri posztról Jacek Czaputowicz, lemondását már benyújtotta a miniszterelnöknek – a lépésről csütörtökön a lengyel külügyi szóvivő tájékoztatott.

Czaputowicz már korábban jelezte: a júliusi elnökválasztás utáni időszak alkalmas lesz arra, hogy a lengyel diplomácia élén váltás történjék – idézik fel a PAP hírügynökségnek továbbított közleményben.

A külügyi tárcát 2018 óta irányító Jacek Czaputowicz kifejezte meggyőződését, hogy utódja folytatja majd a jelenlegi politikát, és „hozzájárul Lengyelország nemzetközi pozíciójának megerősítéséhez". Korábbi sajtóértesülések Krzysztof Szczerski minisztert, a lengyel államfő jelenlegi kabinetfőnökét és külügyi államtitkárát, illetve Pawel Jablonskit, a hét elején Magyarországra látogató külügyminszter-helyettest említették Czaputowicz utódjaként. Szczerski egyelőre cáfolta, hogy munkahelyváltást tervezne.

Lengyelországban a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábbi bejelentése szerint szeptemberben vagy legkésőbb október elején terveznek mélyrehatóbb kormányátalakítást.

 

A külügyminiszter előtt két nappal, kedden Lukasz Szumowski nagy népszerűségnek örvendő lengyel egészségügyi miniszter mondott le. Közlése szerint az eredetileg februárra tervezett leköszönését eddig fontos feladatok befejezése és a koronavírus-járvány kezelése érdekében halogatta.








EZT OLVASTA MÁR?

X