Jean Castex francia miniszterelnökkel egyeztetett Ludovic Orban kormányfő


-A A+

A Románia és Franciaország közötti stratégiai partnerséggel kapcsolatos új, „frissített és ambiciózus struktúrájú menetrendet" írt alá hétfőn Párizsban Jean Castex francia miniszterelnökkel Ludovic Orban kormányfő.

A román miniszterelnök „rendkívül fontosnak" nevezte hivatalos franciaországi látogatását, kiemelve, hogy erre a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulójának esztendejében kerül sor.

„Országainkat stratégiai partnerség köti össze, és közös vágyunk még inkább stratégiai jelleget kölcsönözni ennek a partnerségnek, ezért aláírtunk egy frissített, ambiciózus struktúrájú menetrendet, amelynek célja még szorosabbra fűzni a Franciaország és Románia közötti kapcsolatot" – fogalmazott Orban a francia hivatali kollégájával folytatott megbeszélést követően, amelynek keretében több kétoldalú megállapodást írtak alá.

A kormányfő kiemelte, a francia befektetők számos munkahelyet teremtettek Romániában, és a világjárványt megelőzően a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke elérte az évi csaknem 10 milliárd eurót. „Azt szeretnénk, hogy ez az együttműködés bővüljön, mélyüljön, legyen még változatosabb, legyen még több jó hatása" – tette hozzá.

Többek között szándéknyilatkozatot írtak alá a nukleáris energia polgári célú felhasználása terén történő együttműködésről, amely a cernavodai atomerőmű 3-as és a 4-es blokkjának megépítését, illetve az 1-es reaktor korszerűsítését érintené, további stratégiai partnerek bevonásával – mondta még Orban, aki további potenciális együttműködési területként említette a közlekedést, az energiapolitikát, illetve a kiberbiztonságot is.

„Ugyanakkor a biztonságot és a védelmet érintő kétoldalú párbeszéd intenzívebbé tételéről is döntöttünk" – nyomatékosította a román miniszterelnök, aki szerint a két ország közötti kulturális kapcsolatokról is szó esett az egyeztetésen.

Orban rámutatott, a találkozón kérte a francia kormányfő támogatását a Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatos „pozitív döntés sürgetéséhez", illetve az országnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe való felvételéhez.








EZT OLVASTA MÁR?

X