Joe Biden demokrata jelölt az Egyesült Államok megválasztott elnöke (percről percre)


-A A+

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden megválasztottt amerikai elnök a szombat éjjel mondott győzelmi beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg. Donald Trump hivatalban lévő elnök még nem ismerte el vereségét, stábja fenntartja, hogy a választás még nincs lefutva, mert csalások történtek. Cikkünk folyamatosan frissül.

20:20

Az amerikai gazdasági élet szereplői békés hatalomátadást sürgetnek a hét végén közzétett nyilatkozataikban.  "Eljött az idő, hogy összefogjunk" - idézte Jamie Dimont, a JPMorgan Chase bankház vezetőjét az amerikai közszolgálati rádió (NPR). Dimon hangsúlyozta: "Muszáj tiszteletben tartanunk az amerikai elnökválasztás eredményeit, és mint azt minden választásnál tesszük, elismerni a választók döntését, és támogatni a békés hatalomátadást" - fogalmazott az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankjának vezérigazgatója.        

18:40
Állítólag a felesége is győzködi Trumpot, hogy ismerje el a vereségét

A CNN értesülései szerint a First Lady, Melania Trump is arról győzködi már a férjét, hogy ismerje el a választási vereségét. Korábbi sajtóhírek szerint ezt teszi Donald Trump veje, Jared Kushner is.

17:39
Trump ismét csalást kiáltott, majd elment golfozni

Hosszas hallgatás után Donald Trump ismét golfozni ment, előtte azonban megeresztett Twitter-oldalán egy bejegyzés-sorozatot. „Meggyőződésünk, hogy ezek az emberek lopnak. (…) Ez egy elcsalt választás volt” – olvasható a legfrissebb posztjában.

Előtte egy többrészes posztban arról értekezett, hogy meg kell vizsgálni a szavazatokat, még csak most járnak az összesítő fázisban, de minden jelzést megvizsgálnak, ami választási csalásra utal. Szerinte a választás körüli problémák nem előzmény nélküliek az Egyesült Államokban, és ha kiderül, hogy Pennsylvániában problémák voltak a levélszavazatokkal, akkor annak komoly hatása lehet az egész választásra. Az elnök konkrétumokat ezúttal sem említett.

16:03
Áder János gratulált Joe Bidennek

Gratulált Áder János a frissen megválasztott amerikai elnöknek. A magyar köztársasági elnök levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségre. Magyarország az Egyesült Államokhoz fűződő baráti kapcsolatokat a jüvőben tovább kívánja erősíteni, írta a magyar államfő.

A gratuláló levélben, Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra - csakúgy, mint a világ többi országára - nehéz időszak vár. A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat. Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről, tette hozzá a köztársasági elnök. (MTI) 

12:28

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.  "Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.

12:06

Az egyik leghitelesebb forrásból, Markó Béla RMDSZ-elnöktől tájékozódott húsz évvel ezelőtt Joe Biden frissen megválasztott amerikai elnök az erdélyi magyarok helyzetéről. Akkori sajtóbeszámolók szerint a demokrata politikus 1999-ben az amerikai szenátus külügyi bizottságának rangidős tagjaként a Balkánon tett körútja során a térség nemzeti kisebbségeinek helyzetét elemezte, és Bukarestbe is ellátogatott. Szept. 2-án Markó Béla a szövetség fővárosi székházában fogadta Joseph Bident, és ismertette a magyar közösség gondjait.

11:24

Az Egyesült Államok frissen megválasztott elnöke, Joe Biden jól ismeri Romániát – írják a román lapok.Az adevarul.ro emlékeztet, hogy a demokrata politikus amerikai alelnökként aktív kapcsolatban volt Traian Băsescuval és Klaus Iohannissal is Barack Obama elnöksége idején.

10:14
A veje próbálja rávenni Trumpot, hogy ismerje el a vereséget

Kaitlan Collins, a CNN fehér házi tudósítója két forrásra hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy Jared Kushner, Donald Trump veje és egyik főtanácsadója megpróbálta rávenni az elnököt, hogy ismerje el a választási vereséget. Trump hivatalosan nem ismerte el az eredményt, a kampánycsapata pedig továbbra arról beszél, hogy csalás történt, de állításaikat eddig semmivel sem tudták alátámasztani. (24.hu)

09:50
Így néz ki az amerikai lapok vasárnapi címoldala

New York Times, Los Angeles Times, The Washington Post, The Sunday Times, The Observer, Sunday Mirror...

08:15

Joe Biden előtt Kamala Harris kaliforniai szenátor, az alelnöki tiszt várományosa mondott beszédet. "Új nap virradt Amerikára" - hangoztatta. Saját pályájára hivatkozva leszögezte, hogy "Amerika a lehetőségek földje", ahol az érvényesüléshez csak akarat, szorgalom és tudás szükséges.

08:12

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.

09:17
Összeborulva ünnepelt a Biden család

Joe Biden unokája, Naomi Biden posztolt ki fotót arról, hogyan ünnepelte a család a nagypapa győzelmét – szúrta ki a Guardian.

22:43
Mégsem Biden, hanem Trump nyert Michigan egyik megyéjében

Közben Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott. Ez azonban nem módosított a végeredményen, amely szerint az államban Joe Biden nyert.

A Republikánus Párt Országos Bizottságának  (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan  egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak. (MTI)

22:31
Ez várta Trumpot a Fehér Ház előtt

Miután kigolfozta magát a saját klubjában, Donald Trump visszatért a Fehér Házba. Joe Biden győzelmét ünneplő tömeg fogadta a washingtoni elnöki rezidencia előtt. A Guardian helyszíni tudósítása szerint többen gyűltek össze a Black Lives Matter mozgalomról elnevezett téren, mint a mozgalom nyári tüntetésein. De most nem elkeseredettség, hanem a bulizós hangulat volt az úr. 

22:27
A szlovén kormányfő „érdekesnek” nevezte az eredményhirdetést

A szlovén kormányfő "érdekesnek" nevezte szombaton az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését: a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest. "Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett. A gratulációk érkeznek minden oldalról. Ez ám a jogállamiság" - fogalmazott Janez Jansa Twitter-oldalán.

Jansa szerdán még azt írta: "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének. "Minél nagyobb lesz a késedelem és ténytagadás a fősodratú média részéről, annál nagyobb lesz az elnök végső diadala" - tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az általa elért "erőteljes eredményhez". (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X