Joe Biden demokrata jelölt az Egyesült Államok megválasztott elnöke (percről percre)


-A A+

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden megválasztottt amerikai elnök a szombat éjjel mondott győzelmi beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg. Donald Trump hivatalban lévő elnök még nem ismerte el vereségét, stábja fenntartja, hogy a választás még nincs lefutva, mert csalások történtek. Cikkünk folyamatosan frissül.

22:15
Az EU vezetői és a NATO főtitkára is gratulált Joe Bidennek

 Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében. (MTI)

21:53
Volt amerikai elnökök is gratuláltak

Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter már gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden "tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik". Hozzáfűzte: Biden a Fehér Házban "olyan különleges kihívások sorozatával találja majd szemben magát, amilyennel hivatalba lépő elnök még nem találkozott". A volt elnök - aki mellett Biden nyolc éven keresztül alelnökként dolgozott - arra bíztatott minden amerikait, hogy adjon esélyt Bidennek, és támogassa őt. (MTI)

21:37

Angela Merkel német kancellár gratulált szombaton Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. Jókívánságait fejezte ki Bidennek Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

21:06
Tekintélyes republikánus politikus ismerte el Bidenék győzelmét

Mitt Romney az első republikánus politikus, aki gratulált Joe Bidennek és Kamala Harrisnak, ezzel mintegy elismerve a győzelmüket. A szenátor korábban pártja elnökjelöltje volt a 2012-es választáson, amelyet végül a hivatalban lévő demokrata Barack Obama nyert. "Mindeketten jószándékú és csodálatra méltő jellemű emberek"  – írta Romney a Biden-Harris párosról Twitteren.

21:03
Megszólalt a leendő First Lady

Jill Biden korábban „Second Lady” volt férje alelnöki mandátuma alatt, hamarosan azonban First Ladyvé lép elő. Twitteren most azt írta: Joe Biden az összes amerikai család elnöke lesz. (Guardian)

20:55
Trump stábja szerint még nincs vége

Donald Trump  választási stábja percekkel Joe Biden győzelmének kihirdetése után közleményt adott ki. „Mindannyian tudjuk, Joe Biden és csapata miért siet annyira, hogy győztesként hirdettesse ki magát … nem akarják, hogy az igazságra fény derüljön, de nem a média feladata, hogy eldöntse, hogy ki az elnök. Joe Biden győzelme még egyetlen államban sem lett véglegesítve … ennek a választásnak még messze nincs vége”, áll az elnöki közleményben, hozzátéve, hogy hétfőtől a tárgyalóteremben tesznek meg mindent, hogy az amerikai emberek akarata érvényesüljön. (MTI)

20:42

Sorra kapja a gratulációkat az államfőktől és miniszterelnököktől Joe Biden megválasztott amerikai elnök. Klaus Iohannis Twitteren üzent a győztesnek.

20:09
Trump golfozás közben tudta meg, hogy veszített

A saját golfklubjában golfozott éppen Donald Trump, amikor megtudta, hogy matematikailag elszálltak az esélyei a győzelemre, írja a Guardian. Az elnök egyelőre nem reagált nyilvánosan a hírre, de várhatóan hamarosan megteszi.

20:02
Így néz ki most a választási térkép

Az AP hírügynökség Nevadában is győztesnek nyilvánította Joe Bident.

19:44

Noha a világ közvéleménye Donald Trump és Joe Biden párharcára összpontosít, november 3-án az amerikaiak kongresszusi képviselőket, szenátorokat, helyi törvényhozókat és bírákat is választottak. A győztes jelöltek közül többen történelmet írtak, egyesek nem föltétlenül pozitív értelemben.

19:39
Három államra érdemes még figyelni

CNN összesítése szerint még három államban nem biztos a választás kimenetele. Ezek közül kettőben szintén Biden áll az élen. Arizonában mintegy 20 ezer szavazat az előnye, ami 0,6 százalékpontos különbség. A délkeleti Georgiában a legkisebb az elnök demokrata párti kihívójának előnye. Ott a voksok 99 százalékát számolták már össze, és Bidenre mindössze hétezerrel voksoltak többen, mint Trumpra. Észak-Karolinában Donald Trump vezet, mintegy 76 ezer szavazattal. Ha minden államban ennek megfelelően alakul a végeredmény, akkor Joe Biden 306 elektori vokssal arathat győzelmet. (MTI)

19:36
Joe Biden első elnöki beszédére még több órát kell várni

Joe Biden kampánycsapata jelezte, a megválasztott amerikai elnök romániai idő szerint vasárnap hajnali 3 órakor fog beszédet mondani. 

19:30
Joe Biden nyert Nevadában is

Az AP győztesnek nyilvánította Joe Bident Nevadában is. Ezzel a hírügynökség szerint 290-re nőtt az elektori szavazatainak a száma. Ha Biden győz Goerigiában is, 306 elektori szavazat lesz. Ennyivel rendelkezett Donald Trump is a 2016-os győzelmekor.

19:28
Doug Emhoff bevonul is a történelembe

Annyira büszke vagyok Rád – írta Doug Emhoff, Kamala Harris férje, aki az Egyesült Államok első „Második Férjeként” vonulhat be a történelembe.

19:20
Hillary Clinton gratulált a Biden-Harris-párosnak

„A választók véleményt nyilvánítottak, és ők Joe Bident és Kamala Harrist választották a következő elnöknek és alelnöknek. Történelmi jelölést láttunk, Trump megtagadását, ami új fejezetet nyit Amerika számára. Köszönöm mindenkinek, aki segített ezt megvalósítani. Tovább előre, együtt” – írta a korábbi elnökjelölt, First Lady Hillary Clinton, aki négy évvel ezelőtt alulmaradt Donald Trumppal szemben.












EZT OLVASTA MÁR?

X