Joe Biden demokrata jelölt az Egyesült Államok megválasztott elnöke (percről percre)


-A A+

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden megválasztottt amerikai elnök a szombat éjjel mondott győzelmi beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg. Donald Trump hivatalban lévő elnök még nem ismerte el vereségét, stábja fenntartja, hogy a választás még nincs lefutva, mert csalások történtek. Cikkünk folyamatosan frissül.

19:13
Amerika-szerte megteltek az utcák

Több amerikai nagyvárosban is utcára vonultak az emberek Joe Biden győzelmét ünnepelni.

Philadephia:

New York:

San Francisco és Washington:

19:11
Már érkeznek az első külföldi gratulációk

A Guardian szúrta ki, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök már gratulált is Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. 

19:06
Kamala Harris megválasztott alelnök első szavai

„Ez a választás sokkal többről szól mint Joe Biden vagy jómagam. Amerika lelkéről, és arról szól, hogy készek vagyunk-e harcolni érte. Nagyon sok munka vár ránk. Vágjunk bele!” – írja Kamala Harris megválasztott alelnök.

„Megcsináltuk, Joe! Te leszeki az Egyesült Államok következő elnöke” – gratulált főnökének Kamala Harris.  

19:01
Minden jel szerint Trump nem ismeri el a vereségét

Joe Biden győztessé nyilvánítása előtt fél órával Donald Trump hivatalban lévő elnök még azt írta a Twitter-oldalára, nagybetűkkel: "MEGNYERTEM EZT A VERSENYT, NAGYON". A Twitter pedig feltüntette alatta egy piros felkiáltójellel, hogy egyelőre nincs győztes. Trump eddig is folyamatosan hajtogatta, hogy voltaképp ő a választások győztese, mert elcsaltak tőle szavazatokat, de erre semmilyen bizonyíték nincs. Magatartását a saját táborának több vezető politikusa is elítélte. 

19:08
Joe Biden első reakciója

„Amerika, megtisztelő, hogy engem választottatok nagyszerű országunk vezetésére. Az előttünk álló munka nehéz lesz, de megígérhetem: minden amerikai elnöke leszek - akár rám szavaztál, akár nem. Rá fogok szolgálni a belém fektetett bizalomra.” – írta első Twitter-bejegyzésében Joe Biden megválasztott elnök.

18:40
Több fontos hírcsatorna szerint Joe Biden nyert

Megnyerte az amerikai elnökválasztás Joe Biden – jelentette szombat este több hírcsatorna és hírügynökség. A CNN szerint a demokrata jelöltnek 273, az AP hírügynökség szerinnt 284 elektori szavazata lett az 538-ból, miután győzni tudott a 20 szavazatot jelentő Pennsylvaniában. A különbség abból adódik, hogy utóbbi nyertesnek nyilvánította korábban Bident Arizonában is.












EZT OLVASTA MÁR?

X