Brexit: még mindig nagyon messze vannak az álláspontok, egyelőre nincs megállapodás


-A A+

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint egyes kulcsfontosságú kérdésekben még mindig nagyon messze vannak egymástól az álláspontok az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalásokon, de folytatódnak a megbeszélések annak kiderítésére, hogy mit lehetne még tenni a megállapodás érdekében.

Johnson vasárnap este a BBC televíziónak nyilatkozva megismételte ugyanakkor: az Egyesült Királyságnak arra kell felkészülnie, hogy az EU-val folytatott kereskedelme januártól, a jelenlegi átmeneti időszak lejárta után ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Johnson a BBC-nek adott nyilatkozat előtt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott telefonos megbeszélést. A rövid egyeztetés után Londonban és Brüsszelben kiadott közös közlemény szerint a két vezető azt tartja felelősségteljes megoldásnak, ha megteszi a megállapodás eléréséhez még szükséges lépéseket. Ennek érdekében Johnson és von der Leyen arra utasította a két tárgyalóküldöttséget, hogy folytassák a tárgyalásokat, és igyekezzenek feltérképezni, hogy még ebben a késői időszakban is elérhető-e a megállapodás.

Boris Johnson azonban a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: az Egyesült Királyság az elmúlt években „hatalmas előkészületeket tett” arra az esetre, ha kereskedelme a WTO-szabályok szerint folytatódna az EU-val. Hozzátette: bárhogy is végződnek a tárgyalások, az Egyesült Királyság „nagyon-nagyon jól elboldogul majd”.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy London semmiképpen sem hagyja ott a tárgyalásokat, „hiszen amíg élünk, remélünk”.Johnson kijelentette: Ursula von der Leyennel tartott vasárnapi megbeszélésén megismételte azt az ajánlatát, hogy ha a megállapodáshoz ez szükséges, ő nagyon szívesen ellátogat egyes EU-tagállamok fővárosaiba.

A brit kormányfő ezt a lehetőséget rövid időn belül másodszor veti fel. Előzőleg a tárgyalások menetéről tett csütörtöki sajtónyilatkozatában közölte, hogy személyesen is hajlandó elutazni Brüsszelbe, Párizsba, Berlinbe „és bárhová” a megállapodás érdekében. Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint azonban ezt a javaslatot az EU elvetette, azzal az érvvel, hogy a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszerről csak az Európai Bizottsággal lehet tárgyalni, az egyes tagállamokkal külön-külön nem.

A vasárnapi BBC-interjúban Boris Johnson kijelentette, hogy kulcsfontosságú kérdésekben még mindig nagyon messze vannak egymástól az álláspontok. Hozzátette: olyan megállapodás nem lehetséges, amely az Egyesült Királyságot az Európai Unió szabályozói vonzáskörében tartja.

Az egyik legnagyobb globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport, az Eurasia Group londoni részlege vasárnap este ismertetett gyorsértékelésében közölte: a legutóbbi fejlemények alapján az eddig 55 százalék helyett 65 százalékra taksálja annak esélyét, hogy a brit kormány és az EU tárgyalásai megállapodással zárulnak.








EZT OLVASTA MÁR?

X