Weber: az EP idén már nem tudná jóváhagyni a kereskedelmi brexit-megállapodást


-A A+

Ha meg is születik a kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, az Európai Parlament nem fogja tudni még ebben az évben jóváhagyni – írta Manfred Weber, az Európai Néppárt uniós parlamenti frakcióvezetője hétfői Twitter-üzenetében.

A politikus hozzátette: a brit fél túlságosan sok időt vesztegetett politikai játékokkal. Az EP – mint az unió egyetlen közvetlenül választott testülete – nem sietheti el a döntést. Egy ilyen fajsúlyú megállapodás nagyon fontos mindenki számára, akármilyen szöveget a testület nem fog csak úgy megszavazni – jelezte.

Felhívta a figyelmet, hogy a tanácsnak és az Európai Bizottságnak meg kell találnia a továbblépés lehetőségeit, míg az EP konstruktív partnerként támogatja a tárgyalásokat, és továbbra is bizodalma van Michel Barnier főtárgyalóban.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-éig tartó – vagyis nem egészen két hét múlva lejáró – átmeneti időszak kezdődött el azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Mindeddig azonban nem sikerült megállapodást elérni.

A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételekről és a halászat szabályozásáról folyik. A tárgyalások a héten folytatódnak. Ha születik megállapodás, azt az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(Címlapkép: Pixabay)








EZT OLVASTA MÁR?

X