Folyamatosan nő az érvényes levélszavazatok aránya


-A A+

Két nap alatt közel 30 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda és több az érvényes levélszavazat - derül ki az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerdai adataiból. 

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. Az NVI nyilvántartása szerint a közel 200 ezer választásra jogosult levélszavazó körül már 76 ezren leadták a szavazatukat. Az NVI-hez közvetlenül majdnem 29 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 47 ezret adtak le.

Hétfőn kezdődött meg az NVI-hez már megérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az első napon, hétfőn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 8 462 volt érvényes, azaz hétfőn az ellenőrzött választási iratok negyede érvénytelen volt. Az NVI szerdán reggel közölte: hétfőn és kedden összesen 29 054 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 22 928 volt érvényes. Ez azt jelenti, kedden 17 852 visszaérkezett iratot ellenőriztek, ebből 14 466 volt érvényes (81 százalék).

Hétfő reggel óta huszonöt gépen, két műszakban összesen százan ellenőrzik a levélszavazatokat: az egyik munkatárs diktálja az azonosító nyilatkozaton szereplő adatokat, a másik pedig egybeveti a nyilvántartásban lévőkkel. Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot, és ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd szkennelik be a szavazatokat.

Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.
EZT OLVASTA MÁR?

X