Erdélyből majdnem 27 ezer levélszavazat érkezett


-A A+

Erdélyből érkezett a legtöbb, szám szerint 26 ezer 980 érvényes szavazat péntek délig a magyarországi országgyűlési választásokra – áll abban a kimutatásban, amelyet a nemzeti Választási Iroda tett közzé. A második helyezett Szerbiából háromszor kevesebb, 8980 érvényes levélszavazat érkezett.

A listát tanulmányozva láthatjuk, hogy olyan egzotikus országokból, mint India és Venezuela - is érkezett 1-1 szavazat. Kissé meglepődtünk viszont azon, hogy Oroszországban is csak egy olyan magyar állampolgár él, aki levélben adta le szavazatát a magyarországi választásokra.

Két nappal az árpilis 6-i magyar országgyűlési választások előtt összesen 96643 levélszavazat futott be az NVI-hez, amely eddig 73452 borítékot dolgozott fel. Az átvizsgálást 58695 küldemény „élte át”, ennyi az érvényes levélszavazatok száma.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X