Hivatalos: a britek távozni akarnak az Európai Unióból


-A A+

A Nagy-Britannia EU-s tagságáról szóló népszavazáson 72 százalékos részvétel mellett 17,4 millió szavazattal a Brexit-tábor győzött. Az eredmény megdöbbentette a vezető európai politikusokat, hiszen a közvélemény-kutatások és az exit poll eredmények még a maradás-pártiak győzelmét vetítették előre. Harminc éves mélypontra zuhant a font, jelentősen gyengült a forint. David Cameron bejelentette, októberben lemond miniszterelnöki posztjáról. Cikkünk frissül.

20:27

Több mint 100 ezer ember írta alá péntek délutánig az EU-tagságról szóló újabb brit referendum kiírását célzó petíciót a brit parlament internetes oldalán. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően fontolóra kell vennie a petíció vitára bocsátását.

 

20:14

Árfolyamának ingadozása miatt a hazai valutaváltók egy része megtagadta a kereskedést az angol fonttal – írja a Mediafax.A hírügynökség beszámolója szerint pénteken több, Romániában élő brit állampolgár arra panaszkodott a Facebook-oldalán, hogy nem tudott fontsterlinget beváltani. „A brassói valutaváltók nem hajlandók angol fontot vásárolni” – írta egyikük.

17:31
Obama: a Brexit nem érinti az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatait

Barack Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai-brit viszony.

Az amerikai elnök pénteken, helyi idő szerint péntek reggel  közleményben hangsúlyozta: az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Egyesült Királyságban született döntést. „Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad” - szögezte le az elnök.

Az állásfoglalás hangsúlyozta az Európai Unió és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is, amely „sokat tett a stabilitás, a gazdasági növekedés és a demokratikus értékrend és elvek előmozdításáért a kontinensen is és másutt is”. Az amerikai elnök hitet tett amellett is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió továbbra is nélkülözhetetlen partnere marad az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha most újrakezdik tárgyalásaikat Európa stabilitása, biztonsága és gazdasági felvirágzása további biztosítás érdekében. (MTI)

17:02
Kaczynski: új alapszerződésre van szükség

A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót - jelentette ki pénteki varsói sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátéve: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség.

A PiS elnöke szerint az EU-ban szükséges reformok bevezetése - mely sokéves folyamat lenne – „egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is”. A reformok után az uniós intézmények „nem önkényes módon működnének”, újradefiniálnák az EU és a nemzetállamok közötti hatáskörmegosztást, szem előtt tartva mindenekelőtt a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét.

A PiS elnöke hangsúlyozta: Lengyelországban „nem merült fel az EU-ból távozás gondolata". „Franciaországban azonban már igen, és beszélnek róla Hollandiában is" - folytatta, rámutatva az Ausztriában és Csehországban is észlelhető „nagyon erős” unióellenes hangulatokra. „Mindez a válság nagyon radikális elmélyüléséhez vezethet” - figyelmeztetett. (MTI)

16:19
Moszkva: a referendum eredménye London belügye

Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony - jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov Vlagyimir Putyin elnök egy korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti. Ezt a tényt egyébként valamennyi, az ügyben állást foglaló orosz politikus és közhivatal hangsúlyozta.

 

15:14
Hollande: a britek döntése súlyos próba elé állítja Európát

A britek döntése az Európa Unióból történő kilépésről "súlyos próba elé állítja Európát", amely "többé nem lehet olyan mint eddig volt", s amelynek mostantól "a lényegre kell koncentrálnia" - mondta Francois Hollande francia államfő pénteken.

Francois Hollande ezért péntek reggel már tanácskozást hívott össze az illetékes miniszterekkel a reformjavaslatokról, a megbeszélésen jelen volt Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint adó- és vámügyért felelős francia tagja is. Hollande megerősítette, hétfőn Berlinbe látogat, hogy a keddi és szerdai brüsszeli uniós csúcstalálkozó előtt Angela Merkel német kancellárral egyeztessen, akivel egyébként péntek délelőtt több mint húsz percet beszélt telefonon. A berlini találkozóra Matteo Renzi olasz miniszterelnök is meghívást kapott.

A köztársasági elnök délután 4 órára rendkívüli kormányülést is összehívott, s az elnöki hivatal azt is bejelentette, hogy az államfő kedden valamennyi politikai párt vezetőjét a hivatalába hívta, beleértve Marine Le Pent, az euroszkeptikus Nemzeti Front elnökét is.

14:54

Angela Merkel német kancellár pénteken úgy nyilatkozott, az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy "megtalálja a helyes válaszokat" a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását eredményező népszavazásra.

A kancellár "rendkívüli sajnálattal" vette tudomásul a britek döntését, és azt mondta, az európai közösségnek "szoros" kapcsolatra kell törekednie a jövőben Nagy-Britanniával. Merkel hangsúlyozta, hogy az ország "minden jogával és kötelességével együtt" továbbra is az EU tagja marad mindaddig, amíg folynak a kilépésről szóló tárgyalások.

14:36
Donald Trump Skóciában üdvözölte a kilépést

"Fantasztikus dolognak" nevezte Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását pénteken Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, aki éppen skóciai látogatáson tartózkodik. "Megmondtam, hogy ez fog történni, és úgy gondolom, hogy ez egy kivételes, fantasztikus dolog" - nyilatkozott helikopteréből kiszállva Trump, aki a golfpályájának felújítását lezáró ceremóniára érkezett a nyugat-skóciai Turnberrybe – írja az atv.hu.

13:25

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát pénteken az Európai Parlament (EP) több frakcióvezetője, illetve az uniós intézmények vezetői. 

Péntek délelőtti brüsszeli egyeztetésüket követően a képviselőcsoportok vezetői közül többen is arra figyelmeztették Nagy-Britanniát, hogy nem tűrhet halasztást az ország kilépési szándékának bejelentése, azzal nem várhatják meg, hogy a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján új kormányfőt válasszanak a távozási szándékát bejelentő David Cameron helyett. Az uniós előírások szerint a távozni szándékozó országnak két éve van arra, hogy tárgyaljon a kilépés feltételeiről, ez a határidő azonban csak akkortól számít, amikor hivatalosan is bejelentette távozási szándékát. A tárgyalási határidő közös megegyezéssel meghosszabbítható.

12:46
Stoltenberg: a NATO-ban változatlan marad az Egyesült Királyság helyzete

A NATO-ban változatlan az Egyesült Királyság helyzete, erős és elkötelezett szövetséges marad - jelentette be közleményében Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken. "Napjainkban, amikor számos változékony és bizonytalan tényezővel nézünk szembe, a NATO fontosabb együttműködési terep az európai szövetségesek, illetve Európa és Észak-Amerika között, mint korábban bármikor" - fogalmazott Stoltenberg.

A főtitkár azt is kiemelte, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett az Európai Unióval folytatott együttműködésben. 

12:42

Nincs okunk arra, hogy aggódjuk amiatt: a brexit negatívan befolyásolja Románia gazdaságát - nyilatkozta Klaus Johannis államfő pénteken a jegybank elnökével, a miniszterelnökkel és a pártok képviselőivel folytatott egyeztetés után. Hozzátette, abban minden fél egyetértett a tanácskozáson, hogy Romániának a „közös európai úton” kell maradnia.

11:44
Zuhant az olasz és a görög tőzsdeindex is

Meredek eséssel nyitott az olasz és a görög tőzsde irányadó indexe pénteken a brexit miatt. A milánói tőzsde vezető indexe, az FTSE MIB-40 11,28 százalékos mínuszban, 15 940 ponton nyitott. A két legnagyobb olasz bank, az UniCredit és az Intesa SanPaolo részvényeivel való kereskedést fel kellett függeszteni, mert több mint 20 százalékkal zuhant árfolyamuk.

Az UniCredit árfolyama 24,67 százalékkal 2,052 euróra, soha nem látott mélységbe zuhant, míg az Intesa Sanpaolo napi mélypontján, 1,681 eurón, 25,56 százalékos mínuszba került. Az athéni tőzsde fő mutatója, az Athex 14,97 százalékos veszteségben, 522,28 ponton indította a kereskedést, ez eddigi napi mélypontja is egyben. A legerősebb visszaesést a pénzügyi szektor szenvedte el, így az Eurobank Ergasias 20 százalékos, a Piraeus Bank 29,60 százalékos mínuszban áll.

Milánó és Athén egy órával később nyitott, mint a vezető nyugat-európai tőzsdék, amelyeken némileg már csillapodott a pánik.

11:34
Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament

Rendkívüli plenáris ülést tart kedden az Európai Parlament (EP) - jelentette be Martin Schulz, az uniós parlament elnöke péntek reggel Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott az EP-frakciók vezetőivel. Sajtótájékoztatóján az EP német szociáldemokrata elnöke elmondta, a plenáris ülésen határozatot fogadnak el a referendum következményeinek pontos felméréséről.

Martin Schulz leszögezte, az Európai Parlament aktív szerepet kíván játszani az eljárásban, amelynek során Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Mint mondta, a testület felkészült rá, hogy minden eszközével hozzájáruljon a konstruktív kiválási folyamathoz.

11:12

A lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében. 

11:03

Földrengésszerű változásokat hoz a britek csütörtöki népszavazásának eredménye Nagy-Britannia belpolitikájában és világgazdasági kapcsolataiban is - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. 












EZT OLVASTA MÁR?

X