Kvótareferendum: vasárnap szavaz Magyarország (ÉLŐ)


-A A+

A 99,9 százalékos feldolgozottság szerint 43,90 százalékos volt a részvétel, így a kvótareferendum érvénytelen. A "nem"-ek aránya 98,32 százalék. A kormány elsöprő győzelemként, az ellenzék Orbán Viktor kudarcaként értékelte a vasárnapi népszavazást. Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Orbán Viktor szerint nagyszerű az eredmény. Közölte, hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújt be.

  • A népszavazásnak közvetlen jogi következménye nincs, erről itt írtunk részletesebben.
  • Az összes felmérés szerint nagy arányban győznek a nemek, ezért az érvényesség a tét.
  • Becslések szerint az erdélyi választókorú kettős állampolgároknak nagyjából a 28 százaléka regisztrált.
23:45
A csaknem végleges adatok

A kvótareferendumon 43,35 százalékos részvétel mellett az érvényesen voksolók 98,32 százaléka szavazott nemmel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap késő este nyilvánosságra hozott csaknem végleges adatai szerint. 

Az NVI 99,98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint 3 307 109-en (az összes választópolgár 40,03 százaléka) érvényesen szavazott, 223 193-an érvénytelenül.  Az érvényes szavazatok közül az igenek száma 55 584 (1,68 százalék), a nemek száma 3 251 525 (98,32 százalék) volt. 

A végleges eredményre még napokig várni kell, mert azt csak a külképviseleteken, illetve az összes levélben leadott szavazat megszámlálása után állapítják meg.

23:19
MTI-grafikon az eredményről 99,9 százalékos feldolgozottságnál

23:07
Megszólaltak a referendum erdélyi ellendrukkerei
22:55
Hivatalos: érvénytelen lett a kvótareferendum

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel vasárnap este.

 Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes". Az országos népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak 50 százalékának érvényes szavazatára, azaz 4 136 313 érvényes voksra lett volna szükség. (MTI)

22:52
Orbán: felülmúltuk az EU-csatlakozási népszavazás eredményét

Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert - mint mondta - "felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét".

A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismert még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része.

Mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson - tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy értékelt: "a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is".

Orbán Viktor közölte: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert "az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben". A kérdés egyszerű, megteheti-e Brüsszel, az európai államok demokratikus közössége, hogy rákényszeríti az akaratát egy olyan tagállamra, ahol azt a résztvevők több mint 90 százaléka ellenzi - fogalmazott. A kormányfő azt ígérte, mindent meg fog tenni, hogy ez ne történhessen meg.

22:15
Részvételi arány 98,56 százalékos feldolgozottságnál

A szavazatok 98,56 százalékának összeszámlálását követően a kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson a részvételi arány a következőképpen alakult a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.    

    Választópolgárok száma összesen a névjegyzék alapján: 8 118 518
    Választópolgárok száma a belföldi szavazóköri névjegyzéken: 7 843 891
    Választópolgárok száma a külképviseleti névjegyzéken: 0
    Választópolgárok száma a levélben szavazók névjegyzékén: 274 627
    Megjelentek száma összesen: 3 514 632
    Összesített megjelenési százalék: 43,29
    Megjelentek száma belföldön: 3 439 980
    Belföldi megjelenési százalék: 43,86
    Levélben szavazók száma (érvényes választási iratok száma): 74 652
    A levélben szavazók részvétele százalékban: 27,18 (MTI)

21:57
Vona: Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott

A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent.

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. (MTI)

21:55
Részeredmény 94,8 százalékos feldolgozottságnál

A szavazatok 94,8 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 3 358 138.  Érvényes szavazatok száma 3 085 549, ez az összes választópolgár számának 39,72 százaléka

    - az igen szavazatok száma 54 194 (vagyis 1,76 százalék)
    - a nem szavazatok száma 3 031 355 (vagyis 98,24 százalék)

Érvénytelen szavazatok száma 204 376. (MTI)

21:42
Londonban szavazott a legtöbb magyar külföldön

A brit külképviseleten 1327 magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára, a 105 külképviselet közül a legtöbben.

Voltak olyanok, akik nemzetiszínű zászlóval érkeztek a magyar nagykövetséghez, ahol a londoni külképviseleti szavazókört kialakították. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. Londonban papírfülkékben adhatták le a szavazatokat. (MTI)

21:40
Részeredmény 85,52 százalékos feldolgozottságnál

A szavazatok 85,52 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 985 398. Érvényes szavazatok száma 2 736 510, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka

    - az igen szavazatok száma 48 968 (vagyis 1,79 százalék)
    - a nem szavazatok száma 2 687 542 (vagyis 98,21 százalék)

Érvénytelen szavazatok száma 178 645. (MTI)

21:18
Részeredmény 66 százaléknál

A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálása után a kötelező kvóta kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 241 770. Érvényes szavazatok száma 2 041 854, ez az összes választópolgár számának 38,78 százaléka,

    - az igen szavazatok száma 36 105 (vagyis 1,77 százalék),
    - a nem szavazatok száma 2 005 749 (vagyis 98,23 százalék).

Érvénytelen szavazatok száma 128 654.

21:13
Hivatalos végeredmény csak román idő szerint 11 után lesz

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a népszavazás 19 órai részvételi adatairól az eredménnyel együtt, várhatóan magyar idő szerint 22 és 23 óra között ad tájékoztatást - közölte az iroda elnöke. Pálffy Ilona vasárnap esti, a választási központban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a végleges magyarországi megjelenési arányt a szavazatszámláló bizottságok az eredmények közlésével együtt rögzítik az informatikai rendszerben.

21:04
Molnár: a kormány nem hivatkozhat a referendumra

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik.

Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa. Kezdeményezte azt is, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.

20:47
Gyurcsány: Orbán kudarcot vallott

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

20:39
Semjén: megkaptuk a felhatalmazást

 A kormány megkapta a politikai felhatalmazást, hogy Magyarországot megvédje Brüsszelben és minden helyszínen a kötelező betelepítési kvótától - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a kvótareferendum befejezése utáni sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten. 

A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának. Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és a keresztény alapon "a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz".

Semjén Zsolt külön köszönetet mondott a voksoláson részt vevő határon túli magyaroknak, akik sorsközösséget vállaltak a magyar nemzettel és leadták szavazatukat.












EZT OLVASTA MÁR?

X