Kvótareferendum: vasárnap szavaz Magyarország (ÉLŐ)


-A A+

A 99,9 százalékos feldolgozottság szerint 43,90 százalékos volt a részvétel, így a kvótareferendum érvénytelen. A "nem"-ek aránya 98,32 százalék. A kormány elsöprő győzelemként, az ellenzék Orbán Viktor kudarcaként értékelte a vasárnapi népszavazást. Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Orbán Viktor szerint nagyszerű az eredmény. Közölte, hogy alkotmánymódosító javaslatot nyújt be.

  • A népszavazásnak közvetlen jogi következménye nincs, erről itt írtunk részletesebben.
  • Az összes felmérés szerint nagy arányban győznek a nemek, ezért az érvényesség a tét.
  • Becslések szerint az erdélyi választókorú kettős állampolgároknak nagyjából a 28 százaléka regisztrált.
10:26
Orbán: a legfontosabb, hogy több lesz-e a nem, mint az igen

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi szavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye. A miniszterelnök azután nyilatkozott újságíróknak, hogy leadta szavazatát. Orbán Viktor arra számít, hogy több nem szavazat lesz, mint igen, és ez elegendő felhatalmazást adhat a mindenkori parlamentnek és kormánynak.

"Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen (népszavazás), de a közjogi következmények beállnak mindenképpen, hiszen azt vállaltuk, hogy a kérdésben foglalt jogi szabályozást, miszerint csak a magyar parlament dönthet arról, hogy kikkel akarnak a magyarok együtt élni, ezt a jogrendszer részévé fogjuk tenni. Ezt akkor is megtesszük, ha érvényes, és akkor is, ha nem. Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen" - fejtette ki. A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az igenek győzelme esetén lemond-e.

10:16
A szavazatszámlálók nem használhatnak adatrögzítésre alkalmas eszközöket

A szavazatszámláló bizottságok tagjai reggel 7 óra és a szavazás lezárása között nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mobiltelefont, diktafont, laptopot) a szavazóhelyiségben. A 10 331 szavazatszámláló bizottság tagjai a szavazóhelyiségben, a szavazás alatt csak a hivatalos választási iratokat és a helyi választási irodától kapott - az idei választáson lila színnel író - tollat használhatják. Más adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt (mint például a mobiltelefon, papír, egyéb toll vagy ceruza, diktafon, laptop) nem használhatnak.  A tilalom célja, hogy a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne jegyezhessék fel, hogy ki volt már szavazni, illetve még ki nem. 

08:39
Részvételi arány, 7 óra: 1,16 százalék

A kötelező kvótáról rendezett országos népszavazáson magyar idő szerint vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,16 százaléka (92 524 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Budapesten a szavazók 0,78 százaléka, 10 522 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig. A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 1,47 százalék, ami 4294 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 1,04 százalék, 3238 szavazó.

A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"
08:35
Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országos népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel magyar idő szerint fél 7-kor az MTI-vel. Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 331 szavazókör szavazatszámláló bizottsága megkezdte munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták voksukat. 












EZT OLVASTA MÁR?

X