Teherautó hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásárban


-A A+

12 ember meghalt és csaknem 48-an megsérültek Berlinben a karácsonyi vásárban, miután a vásári forgatagba hajtott egy teherautó. Egy szemtanú szerint körülbelül hatvan kilométer per órás sebességgel, lassítás nélkül hajtott az emberek közé a kamion. A sofőr elmenekült, jelenleg szökésben van. A nizzai merénylethez kísértetiesen hasonlító eset a német főváros nyugati részének központjában történt. Cikkünk frissül.

23:01
Modric lő, Buffon véd

54. perc: a kék szerelésben játszó madridiak második alkalommal teszik komolyabban próbára az első BL-trófeáját kereső Buffont. A veterán kapus könnyedén hárítja Modric távoli bombáját.

14:28
May: a biztonsági szolgálatok tudják, ki követte el a merényletet

Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben.

May, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel az öngyilkos merénylő kilétét. Hozzátette ugyanakkor: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett. A brit kormányfő közölte: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás - MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

22:20

Az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökség szerint a szervezet harcosa volt, aki berlini tettével eleget tett "a keresztesek koalícióját alkotó országok állampolgárainak megtámadására buzdító felhívásoknak".

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a hírre reagálva megfontoltságra intett. "Csak most hallottunk arról, hogy állítólag magára vállalta a történteket az úgynevezett Iszlám Állam, amely valójában terroristák bandája" - fogalmazott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak nyilatkozva. Megerősítette, hogy több szálon nyomoznak, és nem nyugszanak, amíg az elkövetőt, vagy elkövetőket el nem fogják.

19:22
Nincs hír romániai sérültről

Egyetlen román állampolgár sem sérült meg a berlini támadásban – derül ki Románia berlini nagykövetségének első adataiból. Az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében a külügyminisztérium azt írja, eddig csupán három esetben kértek segítséget román állampolgárságú személyek hozzátartozóik pontos tartózkodási helyének megállapítására. A nagykövetség képviselői közölték a családtagokkal, hogy mindhárom személy biztonságban van.

17:23
Újabb támadástól tartanak a nyomozók

Továbbra is bizonytalan a hétfő este berlini tömeges gázolás háttere, és akár újabb támadás is történhet – figyelmeztettek a nyomozás vezetői kedd délután a német fővárosban tartott tájékoztatójukon.

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész iszlamista háttérre utaló merényletként jellemezte az esetet, és kiemelte: meg kell barátkozni a gondolattal, hogy előfordulhat, nem az őrizetbe vett gyanúsított a felelős a 12 halálos áldozatot és csaknem 50 sebesültet követelő támadásért. Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője szerint meglehet, hogy az igazi tettes szabadlábon van, fegyverrel rendelkezik és társak is segítik.

16:04
Franciaország szolidarizál a németekkel

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is magas szintű a terrorfenyegetettség, de azzal párhuzamosan a riadókészültség is különösen magas.

„Szeretném kifejezni Franciaország nevében a szolidaritásunkat és az együttérzésünket Németországnak, amelyet terrortámadás sújtott Berlinben. Franciaország tudja, mit jelent egy terrortámadás, milyen bánatot és fájdalmat tud kiváltani, és mennyire össze kell tartanunk, egységesnek kell lennünk” – mondta a francia elnök egy keddi sajtótájékoztatón"

Francois Hollande hozzátette: „Itt Franciaországban már minden utasítást kiadtunk, hogy amennyire csak lehet biztosítsunk minden helyet, különösek a karácsonyi vásárokat és más gyülekezéseket.” Bruno Le Roux belügyminiszter időközben azt kérte a franciáktól, hogy az év végi ünnepek alatt nyugodtan szórakozzanak, de maradjanak elővigyázatosak. (mti)

14:56
Az igazi tettes még szabadlábon van

Egyelőre nem sikerült igazolni, hogy a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás ügyében őrizetbe vett gyanúsított követte el a bűncselekményt - jelentette be kedden Klaus Kandt, a német főváros rendőrségének vezetője.

A berlini biztonsági szervek vezetőinek közös sajtótájékoztatóján Klaus Kandt kiemelte: a vizsgálatokat még nem zárták le, de egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a gyanúsított ült a volánnál a támadás idején. Előzőleg a Die Welt című lap a hírportálján magas beosztású rendőrségi tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, a nyomozók már megállapították, hogy a terhére rótt bűncselekményt tagadó gyanúsított nem érintett az ügyben.

Ezzel új helyzet állt elő: az igazi tettes ismeretlen és szabadlábon van. Klaus Kandt a sajtójelentést lényegében megerősítve hangsúlyozta, hogy a terrorveszély továbbra is magas Berlinben, ezért megerősítik a biztonsági intézkedéseket, az utcákon, tereken "erőteljes" a rendőri jelenlét.

12:39
Merkel: terrortámadás lehetett a berlini gázolás

A nyomozás első megállapításai szerint terrortámadás lehetett a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett gázolás - jelentette be kedden Angela Merkel német kancellár. A kormányfő sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban".

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel.

11:55
Ausztriában nincs terrorveszély, de fokozott a rendőri jelenlét

Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet - közölte Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden az Ö1 közszolgálati rádióban. A politikus azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy előző nap Berlinben 12 ember életét vesztette egy karácsonyi vásáron elkövetett gázolásos merényletben.

Sobotka óvott a pánikkeltéstől, az eddigi életvitel megváltoztatásától. "Mindenkit arra kérek, hogy nagy körültekintéssel, de látogassák a vásárokat és egyéb eseményeket" - mondta. Arról is beszélt, hogy megfigyelik az Ausztriában tartózkodó szélsőségeseket, azonban az óvintézkedések ellenére hasonló támadás bárhol történhet. A miniszter szerint az Ausztriára vonatkoztatható konkrét következtetések levonásához meg kell várni a berlini nyomozások eredményét. Sobotka tájékoztatása szerint kedden ülést tartanak a belügyminisztériumban, hogy elemezzék az aktuális helyzetet és meghatározzák a szükséges intézkedéseket.

A belügyminiszter az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) nyilatkozva arról beszélt, hogy a salzburgi menekültszálláson hétfőn letartóztatott marokkói menekült ügyének és a berlini merényletnek nincs köze egymáshoz. A 25 éves marokkói férfit rendőrségi indoklás szerint azért fogták el, mert "súlyos bűncselekményt" tervezett elkövetni.

11:54
Megerősítették a brüsszeli karácsonyi vásár védelmét

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét - közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak.

Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautót rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre. Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal. Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű".

10:30
Német kommandósok nyomultak be egy berlini menekültszállásra

A hétfő esti, eddig 12 halálos áldozatot követelő berlini kamionos támadás után német kommandósok nyomultak be az egykori tempelhofi repülőtér egyik hangárjában működő menekültszállásra.

Az üzemen kívül álló repülőtéren van Berlin legnagyobb menekültszállása, ahol több mint 2 ezer embert helyeztek el. Sajtóinformációk szerint ide volt bejelentve az a 23 éves pakisztáni férfi, aki a kamiont szándékosan a tömegbe vezette. Német lapok szerint a férfi 2016 februárjában menekültként érkezhetett Németországba a balkáni útvonalon keresztül, és Passaunál lépett be az országba. Ebben az időben már állt a magyar határkerítés, így ha valóban ebben az időben érkezett, feltehetően nem Magyarországon keresztül jutott el Németországig. 

A berlini Tagesspiegel úgy tudja, a férfi kisebb bűncselekmények miatt már ismert volt a rendőrség előtt. A rendőrség az elkövető kilétére vonatkozó információkat egyelőre nem erősítette meg. 

10:14
Orbán Viktor levelet írt Angela Merkelnek

Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI-t.

„Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében” – írta Orbán Viktor, hozzátéve: "Magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek".

09:07
A Facebook bekapcsolta a személyes biztonsági ellenőrzés applikációt

A Facebook közösségi oldal a berlini gázolásos merénylet után bekapcsolta a személyes biztonsági ellenőrzést lehetővé tevő applikációját, hogy a német fővárosban élők így is rokonaik, barátaik tudtára adhassák, hogy nem történt bajuk. 

08:42
Nem találnak három magyart

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat - mondta el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán kedden, kora reggel.

Hozzátette, mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat. A konzulok a helyszínre siettek, úgy tűnik, hogy a vásáron üzemelő magyar lángosos és kürtős kalácsos bódéja nem azon a részen volt, ahol a teheraautó a tömegbe hajtott - tette hozzá.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a berlini eset is azt bizonyítja, hogy a biztonságot kell az első helyre helyezni, ahogyan azt a magyar kormány már jó ideje mondja. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy aki külföldre utazna, tájékozódjon előtte a konzuli szolgálat honlapján, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon, ahol minden országra lebontva pontos és hasznos tanácsokat találhatnak az érdeklődők, az utazási tanácsokat folyamatosan frissítik. Arra kérte a külföldre utazókat, hogy regisztráljanak a konzuli védelemért. "A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ez a regisztráció európai ország esetében is fontos lehet" - mondta Menczer Tamás.

08:07
A franciák osztják a németek gyászát

Az éjszaka folyamán több uniós vezető, valamint a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki a berlini áldozatok hozzátartozóinak. Francois Hollande francia államfő közleményben jelezte, hogy a "franciák osztják a németek gyászát”.












EZT OLVASTA MÁR?

X