Teherautó hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásárban


-A A+

12 ember meghalt és csaknem 48-an megsérültek Berlinben a karácsonyi vásárban, miután a vásári forgatagba hajtott egy teherautó. Egy szemtanú szerint körülbelül hatvan kilométer per órás sebességgel, lassítás nélkül hajtott az emberek közé a kamion. A sofőr elmenekült, jelenleg szökésben van. A nizzai merénylethez kísértetiesen hasonlító eset a német főváros nyugati részének központjában történt. Cikkünk frissül.

07:42
Egy lengyel állampolgár is volt a teherautóban

Lengyel állampolgár volt az a férfi, akinek a holttestét megtalálták abban a teherautóban, amely hétfő este halálra gázolt 12 embert egy berlini karácsonyi vásáron – közölte keddre virradóra a német rendőrség. A holttest a teherautó utasülésén volt. (MTI)

07:22
A gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal. (MTI)

07:10
12 halott, 48 sebesült

A német rendőrség hajnalban arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a sérültek száma pedig negyvennyolc. Egyeseknek közülük súlyos az állapota. A korábbi hírek kilenc halottról szóltak.  A helyszínen meghalt emberek közül többeket próbáltak újraéleszteni, sikertelenül. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe. (MTI)

23:27
A teherautót elrabolhatták a merénylők

A BBC a The Guardiant idézve arról ír, hogy a tehereautó egy lengyel szállítási cégé. A kamion hétfőn délután hagyta el a lengyel-német határt, Berlinbe tartott. A cég néhány órával később elveszítette a kapcsolatot a sofőrrel. Ezért alapos a gyanú, hogy a teherautót elrabolták a merénylők.

23:01
Azonnal tájékoztatták Angela Merkelt

A német főváros kormányzó polgármestere drámai helyzetről beszélt. A rendőrség arra szólította fel a berlinieket, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne terjesszenek híreszteléseket. A német kormány szóvivője szerint Angela Merkel kancellárt azonnal tájékoztatták a történtekről. (MTI)

 

22:51
Egyik elkövetőt elfogták, a másikat lelőtték

A BBC az N24 TV-t idézve arról számol be, hogy két elkövető volt, egyiküket lelőtték, a másikat (a teherautó sofőrjét) pedig elfogták. 

22:35
Valószínűleg terrortámadás volt

A Bild című lap szerint legkevesebb 50 ember sebesülhetett meg. Egy rendőrségi szóvivő a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy valószínűleg terrortámadás történt. A Die Welt című lap úgy tudja, hogy a hatóságokhoz az utóbbi napokban több értesülés eljutott egy berlini karácsonyi vásár ellen készülő támadásról. (MTI)

22:32
Lengyel rendszámú volt a teherautó

A teherautó lengyel rendszámú volt, a sofőrről egyelőre nincs információ. Több forrás szerint az elkövetőnek sikerült megszöknie a helyszínről. (Index)

22:30
A környéket lezárták

A karácsonyi vásár területét kiürítették, a környéket lezárták. Egy rendőr a Berliner Zeitungnak azt mondta, gáz is szivároghat a helyszínen.

22:23
Legalább 9 halott

A híradások most már legalább 9 halottról szólnak, a CNN által idézett szemtanúk legkevesebb egy tucat sérültről számoltak be. A halottról szóló hírt a berlini rendőrség is megerősítette a Twitter-oldalán. 

 












EZT OLVASTA MÁR?

X