Terrorkészültségben tartják a francia elnökválasztás első fordulóját (percről percre)


-A A+

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba. Cikkünk folyamatosan frissül.

13:20

A bal- és jobboldal közötti törésvonalra épülő politikai berendezkedés meghaladása a közös elem a francia elnökválasztás második fordulójába bejutott centrista Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen programjaiban. Ezenkívül azonban radikálisan eltérő elképzelésük van Franciaország jövőjéről.

A legalapvetőbb ellentét az Európai Unióhoz való viszonyban mutatkozik meg. A 11 elnökjelölt közül egyedül Emmanuel Macron vallotta magáénak a föderatív Európa vízióját, de azt a nemzetek Európáját valló jobboldali Francois Fillonnal egyetemben kétsebességesként képzeli el. Marine Le Pen ezzel szemben az eurózónából és az Európai Unióból való kilépésre építette fel a kampányát. 

10:55

A francia politikai berendezkedés földrengéseként értékelte hétfőn a francia sajtó a független Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen továbbjutását az elnökválasztás második fordulójába.

09:38
Szakértő: a papírforma Macron mellett szól

Még nem dőlt el a francia elnökválasztás, de a papírforma egyértelműen Emmanuel Macron mellett szól - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő a Kossuth rádió 180 perc című adásában hétfő reggel.  Soós Eszter Petronella ezzel kapcsolatban jelezte: minden jelölt képes volt a bázisát mozgósítani, ennek köszönhetően lett viszonylag magas (mintegy hetvenszázalékos) a választási részvétel. Úgy tűnik, Macronnak és Le Pennek stabil szavazóbázist sikerült összehozni, aminek a nemzetgyűlési választás szempontjából is jelentősége lesz - tette hozzá. 

Ha Francois Fillonnak "nem lettek volna ügyei", akkor a választás toronymagas esélyese lehetett volna a szakértő szerint. A szocialisták rossz eredményét történelminek nevezte, azzal: egyik oka a kormányzás, vagyis az, hogy "átragadt" a jelöltre is a kormányzó párt népszerűtlensége. Emellett - jegyezte meg - Hamon kampánya erőtlen volt és a szocialista párt balszárnyához szólt. A szakértő szerint Hamon tulajdonképpen nem az Élysée-palotáért, hanem a szocialista párt vezetéséért kampányolt. Soós Eszter Petronella azt mondta, a második fordulóra Macronnak sokkal nagyobb a tartaléka, mint Le Pennek, ugyanakkor a kampány még szűkítheti a jelöltek közötti különbséget. (MTI)

07:50
Érkeznek a gratulációk

Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta: Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. “Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak”. Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélekedett vasárnap, hogy “biztosan” Emmanuel Macron lesz az új francia elnök. A jordániai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a francia elnökválasztás első fordulója után beszélt arról a Twitteren közzétett videoüzenetében, hogy a függetlenként indult Macron “nagyszerű elnökjelölt”, és az “egyetlen olyan Európa-párti jelölt volt, aki nem rejtőzött Európa-ellenes előítéletek mögé”. (MTI)

07:40
Történelmi eredmény Le Pentől

A hírügynökségek kiemelték, jelentős eredményt könyvelhet el a Nemzeti Front és Marine Le Pen is, mert sem a párt, sem ő soha nem kapott ennyi (6,9 millió) szavazatot az elnökválasztások történetében. Marine Le Pen 2012-ben az első fordulóban 6,4 millió voksot gyűjtött össze, míg apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben az első fordulóban 4,8 milliót, míg a második fordulóban 5,5 milliót kapott. (MTI)

07:30
Hazafiak a nacionalisták ellen

Macron kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben. Hívei előtt Párizsban tartott beszédében nemzeti egységet sürgetett. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban.

Macron – aki egy éve indította el választási mozgalmát – méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy “megváltozzon az ország irányvonala”. Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.

07:20
Felmérés: Macron nyeri a második fordulót

A francia elnökválasztás második fordulójában Macron elsöprő győzelmet arathat Le Pennel szemben – derült ki a vasárnapi első forduló után közzétett közvélemény-kutatásokból. A Harris közvélemény-kutató szerint Macron a szavazatok 64 százalékát szerezheti meg, az Ipsos/Sopra Steria felmérése szerint pedig a voksok 62 százalékát kaphatja az Európa-barát centrista jelölt május 7-én. (MTI)

07:16

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba. (MTI)

22:55
Jönnek a hivatalos részeredmények

A francia belügyminisztérium azt közölte, hogy Marine Le Pen vezet a voksok 24,38 százalékával, Emmanuel Macron független jelölt pedig a második helyen áll 22,19 százalékkal, 20 millió szavazat összeszámlálása után. (MTI)

22:40
Macron: új fejezet kezdődik a francia politikában

“A franciák kifejezték a megújulás iránti kívánságukat” – fogalmazott a 38 éves Emmanuel Macron. Kijelentette, hogy a társadalom egyesítésére törekszik a (májusi) parlamenti választásokig. (MTI)

22:27
A szocialista politikusok is Macron támogatására szolítanak fel

Benoit Hammon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja “történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent “a lehető legerősebb módon”. A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: “Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!” (MTI)

21:56
Le Pen a francia hazafiak támogatását kéri

Minden francia hazafi támogatását kérte vasárnap este a franciaországi elnökválasztás első fordulója után Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, aki az exit poll eredmények szerint bejutott a májusi második fordulóba. Le Pen szerint a választás a “féktelen globalizációról” szól, és Franciaország túlélése a tét. A Nemzeti Front elnökjelöltje hangsúlyozta: itt az ideje, hogy megszabadítsák a francia népet az arrogáns hatalmi elittől, és pártja “nagyszerű alternatívát” nyújt a választóknak. (MTI)

21:35
Fillon a második fordulóban Macronra fog szavazni

Elismerte vereségét a konzervatív jobboldali Francois Fillon, és felszólította híveit, hogy a független jelöltet, Emmanuel Macront támogassák majd a második fordulóban Marine Le Pennel szemben. Fillon röviddel az exit poll eredmények közzététele után bejelentette: ő maga is Macronra fog szavazni május 7-én. Közölte, hogy ezt nem könnyű szívvel teszi majd, de “nincs más választás, mint a szélsőjobb ellen szavazni”. Hozzátette, hogy a Nemzeti Front elnökének győzelme bukáshoz vezetné Franciaországot, “a szélsőségesség csak szerencsétlenséget és megosztottságot hozhat”. (MTI)

21:20
Várhatóan Macron és Le Pen megy a második fordulóba

Az exit poll felmérések többsége szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen kerül be a második fordulóba. A francia sajtó szerint különböző intézetek eltérő felállást mutatnak: Macront 23-24 százalékon mérték, Le Pent 21,6 és 23 százalék között. A konzervatív François Fillon és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon az összes felmérésben le van maradva, 19-19,5 százalékra becsülték várható eredményüket. (Le Parisienn)

21:05
Emmanuel Macron biztos második fordulós

Az urnazárás után közzétett első exit poll felmérések szerint Emmanuel Macron biztosan bejutott a második fordulóba azonban egyelőre lehetetlen megmondani, kivel kúzd majd a második fordulóban. Erre az eddigi adatok szerint Marine Le Pen és Jean-Luc Mélenchon a legesélyesebb – írja a francia sajtó. (Le Parisien)












EZT OLVASTA MÁR?

X