Terrorkészültségben tartják a francia elnökválasztás első fordulóját (percről percre)


-A A+

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba. Cikkünk folyamatosan frissül.

19:04
Első eredmények: Macron és Le Pen vezet

Az első a voksukat már leadott választók megkérdezése alapján készült felmérés szerint Emmanuel Macron és Marine Le Pen vezet a francia elnökválasztás első fordulójában, így ők kerülhetnek a két hét múlva esedékes második fordulóba – derül ki az RTBF belga televízió adataiból. Az előzetes exitpoll a 12 óráig szavazottak megkérdezése alapján készült. 

Eszerint a szociálliberális, uniópárti Macron 24 százalékon áll, a szélsőjobboldali Le Pen 22-n, a konzervatív Francois Fillon 20,5 százalékot szerezhet, a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchon pedig 18 százalékot.

18:29
Maradt a magas részvétel

A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig - közölte a párizsi belügyminisztérium. Ez a részvételi arány - a délben közölt adathoz hasonlóan - továbbra is szinte megegyezik az öt évvel ezelőtti értékkel: alig egy százalékponttal marad el a 2012-ben a voksolás ugyanezen pontján mért 70,59 százalékos részvételi aránytól. 2007-ben 73,37 százalékon, 2002-ben pedig 58,45 százalékon állt a részvételi arány délután 5 órakor az elnökválasztás első fordulójában. (MTI)

13:44
A vártnál nagyobb részvételi arány

A választásra jogosultak 28,54 százaléka adta le vasárnap délig szavazatát a francia elnökválasztás első fordulójában - közölte a párizsi belügyminisztérium. Az arány az előrejelzéseknél magasabb, szinte megegyezik az előző, 2012-es elnökválasztás első fordulójában mért 28,29 százalékkal. (Ebben az adatban nem szerepel a külképviseleteken leadott szavazatok száma.) (MTI)

08:57
Rengeteg a katona és a rendőr

A 66 546 ezer választóhelyiség román idő szerint reggel 9 órakor nyitja meg a kapuit, a nagyobb városokban este 9 óráig lehet szavazni, máshol már 7, illetve 8 órakor lezárják az urnákat. A tengerentúli francia megyékben, az Antillákon és Francia Guyanán, valamint Francia Polinéziában már szombaton elkezdődik az elnökválasztás, amelyet a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett merénylet óta a köztereken járőrőző 7 ezer katona mellett több mint 50 ezer rendőr is biztosítani fog.

08:50
Így állnak a jelöltek a felmérésekben

Az utolsó felmérések szerint a szociál-liberális Előre! polgári mozgalom jelöltje, Emmanuel Macron a szavazatok 24 százalékát szerezhetné meg, őt a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen követi, akit 22,5 százalékra tartanak esélyesnek, majd a középjobboldali Népi Mozgalom Szövetségét képviselő Francois Fillon követi, 19,5 százalékkal. A dobogóról alig egy százalékkal marad le Jean-Luc Mélenchon, aki a Francia Ellenállás párt színeiben indul, majd a Szocialista Párt képviselője, Benoit Hamon következik. A jelöltekről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.












EZT OLVASTA MÁR?

X