Ott leszünk vasárnap a katalán függetlenségi népszavazáson


-A A+

„Adjatok nekik!” – Spanyolország-szerte ezzel a rigmussal bocsátották útjukra a spanyol zászlót lengető tömegek a Katalóniába induló Guardia Civil különítményeket. A függetlenségi népszavazásra a Maszol különtudósítót küld. 

A csendőrök feladata lesz megakadályozni a vasárnapra tervezett katalán függetlenségi népszavazás megtartását.

Madrid és Barcelona, Madrid vagy Barcelona? – erről lenne hivatott döntenie Katalónia 7,5 millió polgárának a vasárnapra tervezett függetlenségi népszavazáson. Jelenleg egy kényes egyensúllyal kidolgozott hatalommegosztás van érvényben katalán tartományi kormányzat és a madridi központi kormányzat között, amit a nemrég hatalomra került függetlenségpárti katalán alakulatok az október elsejei referendummal szeretnének felrúgni.

Madrid erről hallani sem akar, politikai és jogi akadályokat görgetett a katalán népszavazás megtartása elé, s amikor ezt sem tántorította el a katalánokat, akkor bevetette az erőszakszerveket is: a Guardia Civil házkutatást végzett katalán kormányzati épületekben, letartóztattak 14 magas rangú katalán politikust, börtönbüntetéssel fenyegettek meg több mint 700 katalóniai polgármestert és elkoboztak 10 millió szavazócédulát. Ez a „határozott fellépés” visszaütött, ugyanis az addig megosztott katalán társadalom (a legutóbbi felmérések szerint a lakosság 41 százaléka támogatta csak a független Katalóniát – szerk. megj.) összezárt és a szólás- és szavazási szabadság védelmében polgári mozgalommá nőtte ki magát az addig csak politikusok által szorgalmazott referendum.

A Madridból irányított Guardia Civil és a katalán kormányzat tartományi rendőrség, a Mossos d’Esquadra vélhetően kulcsszereplője lesz a vasárnapi eseményeknek. Mivel a Mariano Rajoy által vezetett kormány több intézkedését is megkérdőjelező, helyiekből verbuvált Mossos nem hajlandó a referendum megakadályozásával járó piszkos munkát elvégezni és vezetője által ismételten leszögezte, hogy feladatának a közrend biztosítását tartja, Madrid más tartományokból vezényelt több ezer rendőrt és csendőrt Katalóniába.

Csőrike esete a spanyol rendőrséggel

A világsajtót is bejárták azok a fotók, amelyeken barcelonai kikötőben egy óceánjáró hajó látható és amelyen több ezer spanyol rendőr áll készenlétben arra, hogy bevessék. Az ügy akkor vált közröhej tárgyává, amikor a Warner Brothers hollywoodi stúdió felszólította a hajót bérlő spanyol kormányt, hogy takarja le a vízi jármű oldalára felmatricázott rajzfilmfigurákat, ugyanis nem szeretné ha Csőrike (angolul Tweety – szerk. megj.) egy politikai csatározás „áldozatává válna”. A spanyolok ponyvákkal a takarták el a matricákat, viszont így a benn kuksoló rendőrök panaszkodnak az állandó sötétségre.  

Egyelőre kérdéses, hogy hol lehet majd szavazni

A spanyol főügyész a katalán népszavazásban használatos szavazóhelyiségek lepecsételésére utasította a Mossos d’Esquadrát. José María Romero de Tejada rendelkezése szerint szeptember 30-a, azaz szombat előtt ki kell üríteni és le kell pecsételni a szavazóhelyiségek számára kijelölt helyszíneket, amelyek zömében oktatási intézményekben találhatók. Ezeket egészen október 1-én este kilenc óráig zárva kell tartani, és a pecsét érintetlenségét is felügyelni kell – szól az intézkedés, amely külön kitér arra is: meg kell akadályozni, hogy ezen helyszínek 100 méteres körzetében az utcán szavazni lehessen. Az utasításban szerepel a voksoláshoz szükséges eszközök, urnák, szavazólapok, propagandaanyagok, informatikai eszközök lefoglalása is.

A referendum megrendezését, amelynek kérdése: "Akarja-e, hogy Katalónia önálló állam legyen köztársaság formájában?" a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, amíg meghozza végleges ítéletét arról, hogy alkotmánysértő-e. Az ország törvényeinek értelmében addig a népszavazás megtartása illegális.

A katalán kormány nem adja fel

A katalán kormány ennek ellenére folytatja a voksolás előkészítését, mondván: helyi választási győzelmükkel 2015-ben arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy megtartsák a népszavazást, így ezt a megbízatást teljesíteniük kell.

A spanyol állam viszont azt közölte, hogy minden törvényi lehetőséget felhasznál, hogy megakadályozza a voksolást. A spanyol csendőrség eddig több mint 140, a népszavazást népszerűsítő, vagy arról tájékoztatást nyújtó weboldalt zárt be, katalán kormányzati hivatalokban, cégeknél, magánlakásokban tartott házkutatásokat, őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és lefoglaltak több mint kilenc millió szavazólapot.

Diákok sztrájkolnak és tüntetnek a referendumért

Kétnapos sztrájkot kezdtek egyetemisták Katalóniában csütörtökön a katalán függetlenségi referendum megtartása érdekében, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett. „Ki kell ürítenünk az aulákat, és meg kell töltenünk az utcákat" - fogalmazott Celia Appel, aki az akciót szervező katalán diákszakszervezet (SEPC) szóvivője a barcelonai autonóm egyetemen (UAB). Hangsúlyozta, hogy a diákok békés tiltakozást tartanak, mert céljuk a párbeszéd létrehozása a vasárnapra meghirdetett népszavazásról.

A sztrájkra készülve az UAB Bölcsészettudományi Karán mintegy 200-an töltötték az éjszakát, kora reggel pedig több mint ötvenen blokkolták két forgalmas főút közlekedését, sajtóhírek szerint mintegy 10 kilométeres dugót okozva ezzel. A tiltakozóakció tüntetéssel folytatódik délben Barcelonában és Tarragonában.

A diákszakszervezet felhívása a középiskolásoknak is szól, akik közül sokan részt vettek szerdán is a Katalónia-szerte zajló különböző utcai demonstrációkon. A megmozdulások már több mint egy hete tartanak, mióta a spanyol hatóságok őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és egy nap alatt több mint 41 helyszínen, köztük kormányzati épületekben tartottak házkutatásokat, a népszavazás előkészítését szolgáló anyagokat keresve.

A SocioMétrica nevű közvélemény-kutatócég felmérése szerint a függetlenségi referendum támogatottsága a 17 és 30 év közötti korosztályban a legnagyobb, 58,4 százalék.

A spanyol nemzetállam hívei katalán zászló égettek

A feszültség átterjedt Spanyolország már régióira is, az alábbi képsorok valenciából érkeztek, ahol a spanyol nemzetállam mellett tüntető tömeg katalán zászlót is égetett.

Felmérések szerint Katalónia 7,5 millió lakójának 70 százaléka támogatja a függetlenségi népszavazás megtartását. Három évvel ezelőtt szimbolikus jelentőségű referendumot tartottak a kérdésben, akkor a résztvevők 80 százaléka az elszakadás mellett tette le voksát, viszont az 5,4 millió szavazati joggal rendelkező állampolgár közül csak 2,3 millióan vettek részt a szavazáson. 








EZT OLVASTA MÁR?

X