Sepsiszentgyörgyre gyűlnek hétvégén az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek


-A A+

Villámcsődület előzi meg péntek délután 16 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorát, amely az erdélyi műkedvelő néptáncegyüttesek versenyének csúcspontja lesz. Az együttesek Négyfaluban, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken és Kászonaltízben is bemutatkoznak.

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület 2007 óta minden évben, pályázat alapján válogatja ki a rendezvényen fellépő együtteseket. Az egyesület célja az erdélyi néptáncegyüttesek közösségének építése, fejlődésre való ösztönzése, a bemutatott koreográfiák értékelése, valamint a szakmai segítségnyújtás.

A résztvevők idén tavasszal jelentkeztek koreográfiáikkal a megmérettetésre, amelyek közül egy szakmai zsűri választotta ki azokat az együtteseket, akik meghívást kaptak az idei gálaműsorra. A tavalyi antológiához hasonlóan, idén is két kategóriába sorolhatók a fellépők, a közönség egyaránt láthat felnőtt és gyermek együtteseket.A szeptember 7-én, szombaton, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban sorra kerülő XIII. Erdélyi Néptánc Antológia gálaműsorán a gyermek néptánccsoportok közül a szovátai Sirülők Néptánccsoport, a nyárádszeredai Apró Bekecs Néptáncegyüttes, a temesvári Eszterlánc Néptánccsoport, valamint a sepsiszentgyörgyi Kincskeresők Néptáncegyüttes lép fel. A felnőtt kategóriában nevezettek közül színpadon láthatjuk a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttest, a kászonaltízi Sirülő Néptánccsoportot, a kézdiszentléleki Perkő, a székelyudvarhelyi Serittő, a kolozsvári Ördögtérgye, valamint a zilahi Terbete Néptáncegyütteseket.

A gálaest záróakkordjaként 21:30-tól a Tamási Áron Színház előcsarnokában táncházba hívják az érdeklődőket, amelynek házigazdája Kisgyörgy Máté lesz, zenél a Tokos Zenekar és a Folker Együttes. Az eseményre a belépés díjtalan.
EZT OLVASTA MÁR?

X