Végy egy Ady-anekdotát és jó nagy adag fantáziát: drámakihívás zajlott Nagyváradon


-A A+

„Helyben” készült, Ady Endre életéből ihletett előadásokkal zárult szombaton a XI. Nagyváradi Könyvmaraton.

Az Értől az Óceánig című frissen megjelent átfogó Ady-monográfia szerzője, Péter I. Zoltán segítségével három témát állítottak össze a centenáriumi drámakihívás szervezői. Csütörtökön, a könyvmaraton első napján három szerző húzott ezekből a Várad kulturális folyóirat szerkesztőségében. Biró Árpád Levente, Demény Péter és Lovassy Cseh Tamás akkor tudta meg, hogy a költő életének mely epizódjából kell drámát írnia másnapig.

Rendezőt és szereplőket is sorsoltak

Szűcs László, a Várad főszerkesztője és Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője két sorsolást is levezényelt aznap, miután ugyanis kiderült, hogy Biró Árpád Leventének a Három hollóban töltött budapesti éjszakákról kell írnia, Demény Péternek Ady jegyességéről Dénes Zsófiával, Lovassy Cseh Tamásnak pedig Ady és a párizsi jósnő esetéről, újabb sorsolás következett. Ennek nyomán dőlt el, hogy az első szerző darabjában Balogh Attila, Csatlós Lóránt, Román Eszter és Pitz Melinda szerepel, a második darabban Firtos Edit, ifj. Kovács Levente, Tasnádi-Sáhy Noémi és Tőtős Ádám lép színre, a harmadik drámát pedig Gidófalvi Imola, Kardos M. Róbert, Kovács Enikő és Szotyori József adja elő. A fellépők mindannyian a könyvmaraton társszervezőjének, a Szigligeti Színháznak a művészei.

A szerzők és rendezők ideje is szűkre szabott volt, pénteken 18 órakor ugyanis újabb sorsolás következett, ez alkalommal a Szigligeti Stúdióban. Ez alkalommal a három rendező húzott, ők ekkor tudták meg, hogy ki melyik szerző darabját rendezi, és kikkel dolgozik együtt a társulatból. A sors(olás) úgy hozta, hogy Biró Árpád Levente szövegének rendezője Hunyadi István, Demény Péteré Tasnádi-Sáhy Péter, Lovassy Cseh Tamásé pedig Mátyás Zsolt Imre lett, s ekkor dőlt el a darabok sorrendje is.

Hárman háromféleképpen

Szombaton este néhány pótszékre is szükség volt a Szigligeti Stúdió fekete termében, ahol elsőként Lovassy Cseh Tamás Projekt B11 című darabját mutatták be. A szerző szándéka az volt, hogy megmutassa: mi történne Adyval, ha egy kísérletet során kiiktatnák viselkedéséből, életéből az úgynevezett nem kívánatos elemeket. Láthattuk a kamillatea mellett rossz verseket író, de a konzervatívabbaknak megfelelő személyiségű költőt, szerencsére a kísérlet egyik végzője rádöbben, hogy ez így nem jó...Az Apokrif Ady-versek – avagy a költő szíve helyén átmeneti zengeráj üzemel címet kapta Biró Árpád Levente darabja. Eszerint a szerző alkoholos állapotban Ady agyába kerül, de nem sikerült ismeretlen verset felfedeznie. A darab öniróniája és iróniája hamar „átjött” a közönségnek, a ki és összekacsintások során sem a társulat tagjait, sem a szervezőket, de magát sem kímélte a szerző.Az estet s a könyvmaratont Demény Péter Legénylakás című darabja zárta, ebben Balázs Béla lakásán találkozik Dénes Zsófia (Zsuka), Zsuka anyja és Csinszka. A három női és egy férfi szereplő itt sem jelentett gondot, Kardos M. Róbert egy „Csinszka” feliratú pólóval s egy parókával jelezte, kinek is játssza a szerepét. Nem maradhatott el a pengeváltás Zsuka és Csinszka között, Balázs Bélának pedig A kékszakállú herceg szövegkönyvével kellett beérnie...








EZT OLVASTA MÁR?

X