Aradon futnak össze idén a dunai országok kulturális szálai


-A A+

Aradon szervezik meg a Bécsi Collegium Hungaricum által kezdeményezett Donau Lounge – irodalom és kultúra a Duna-régió országaiból projekt 2019-es kiadását. November 29. és 30. között öt országból érkező alkotók, értelmiségiek vesznek részt a találkozón.

A dunai országok kulturális együttműködését népszerűsítő projektet a Bukaresti Magyar Intézet 2013-ban először a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron mutatta be, majd Bukarestben két alkalommal 2014-ben és 2015-ben, a BOOKFEST Nemzetközi Könyvszalon keretében, 2016-ban Tulceán a ROWMANIA fesztiválon, 2017-ben Jászvásáron a FILIT irodalmi és műfordítói fesztiválon, valamint 2018-ban Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Írók Ligája által szervezett Kolozsvári Kikötőn.

November 29–30. között Aradon valósul meg a projekt, írók, költők, szerkesztők, képzőművészek találkozásaként. Ausztriából Josef Trattner író, képzőművész, Lengyelországból Łukasz Galusek szerkesztő, kulturális menedzser, Szerbiából Alen Bešić, költő, szerkesztő, Magyarországról Orcsik Roland író, Romániából Pavel Șușară, író, költő, művészettörténész, műkritikus, Radu P. Gheo, író, dramaturg és Karácsonyi Zsolt, író, szerkesztő lesz jelen, derül ki a Bukaresti Magyar Intézet közleményéből.

A Donau Lounge Arad 2019 meghívott szerzői november 29-én és 30-án felolvasnak művekből, illetve a Duna-kerekasztal keretében a kultúra és művészeti ágak sajátosságairól, közös jellemzőiről, irodalmi és művészeti stratégiákról, és egyéni művészi/emberi utakról beszélgetenek a Joy`s Irodalmi Kávéházban. Néhány szerző és művész az aradi líceumokban, azaz a német tannyelvű Adam Müller-Guttenbrunn Elméleti Líceumban, a Sabin Drăgoi Művészeti Líceumban és a Csiky Gergely Főgimnáziumban is bemutatkozik, illetve a diákok színházi produkcióval készülnek az adott szerzők műveiből.

A kávéház emeletén bemutatják Vajda Ferenc Attila a dobrudzsai, egykor katolikus német településen, Malcociban készült fotográfiáit, az aradi Művész Moziban pedig november 30-án, szombaton 19 órától levetítik a Trans-Duna dokumentumfilmet, a rendező Somogyvári Gergő jelenlétében. A Dunán játszódó dokumentumfilm a teherhajósok elszigetelt életmódját mutatja be, Barabás Lőrinc trombitás zenei kíséretével.

A Donau Lounge Arad 2019 szervezésében a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetnek partnere az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), az aradi „Titkos párbeszéd” Egyesület, az Aradi Kamaraszínház, valamint a Csiky Gergely Főgimnázium, a Sabin Drăgoi Művészeti Líceum és az Adam Müller-Guttenbrunn Elméleti Líceum.

A Joy`s Irodalmi Kávéházban és az aradi Művész Moziban történő eseményeire a belépés díjtalan. A felolvasások román, magyar, német, lengyel és szerb nyelven hangzanak el, a közönség kivetítőn követheti a szövegek román, és adott esetben magyar fordítását.








EZT OLVASTA MÁR?

X