A középkori Kolozsvár újabb látványos maradványaira bukkantak a Híd utcában


-A A+

A kolozsvári Híd utca (Regele Ferdinand) feljavítása során minduntalan középkori leletekre bukkannak: korábban a városkapuk alapzatát fedezték fel a régészek, a napokban az utca teljes hosszában tárták fel a házsorok frontvonalait és egy eredetileg az utcáról nyíló pincelejáratot is. A leletek vélhetően a 15. századi Kolozsvár maradványai – tudtuk meg Lupescu Radu történésztől.

A történész elmondta, építéstörténeti és várostopográfiai szempontból jelentős a felfedezés, mert az alapzatok ismeretében kiszámítható a telkek szélessége, és az, hogy hogyan következtek egymás után a házak. A fennmaradt dokumentumokból ismert, hogy eredetileg jobban benyúltak az épületek az utcába, mint a jelenlegi útvonalon.

Hozzátette, nem számítottak a felfedezésre, a jelenlegi járda alatt találták a középkori maradványokat, így igyekeznek mihamarabb dokumentálni azokat, precízen, többféleképpen: rajzok, fotók és scannelt dokumentumok segítségével, mielőtt visszaásnák mindet.

A Híd utca (Regele Ferdinand) felújítása augusztus végén kezdődött. A munkálatok során előkerült régészeti leletek feltárásában és dokumentálásában a Román Tudományos Akadémia Régészeti Intézete mellett az Erdélyi Történeti Múzeum, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szakemberei is részt vesznek.








EZT OLVASTA MÁR?

X