Kortárs művészek bemutatásáért szövetkezik a Bookart és az Új Kriterion Galéria


-A A+

Évente egy román és egy magyar kortárs művész munkáiból ad ki albumot és szervez kiállítást a csíkszeredai Bookart könyvkiadó és az Új Kriterion Galéria. Az új sorozatban elsőként a csíkszeredai Jánosi Antal és az aradi Laurian Popa szerepel.

Az 1956-ban született Jánosi Antal művészete nem adja könnyen magát, írja róla a kiállítás beharangozójában Bojár Iván András művészettörténész. Az Omotra című válogatás „olyan művészet, amely bármi nemű program és irányultság nélkül, közvetlenül a 'nem könnyű'-t állítja figyelme középpontjába. Nyilvánvalóan ez foglalkoztatja az alkotót. Vakmerő és alkuképtelen. Több is ennél: videóiban megjelenített világa szerint ő a 'nem könnyű' életfeladványának él. Ahogy mindannyian – mondhatjuk nyeglén, mégis igazul. Mert kényszerűen a 'nem könnyű' majd mindegyikünk alapvető általános létélménye. Legtöbbünk stratégiája mégis a megkerülhetetlen megkerülésének kísérlete, boldogulni egy boldogságtól üres téridőben" - olvashatjuk a csíkszeredai képzőművészről.

A fiatalabb generációhoz tartozó, 1980-ban született Laurian Popa apró tárgymaradékokat illeszt szabálytalan formájú polisztirol darabok közé és vászonra rögzíti a latexfoltokat. Mindezekre szórófejes festéket permetez, mintha egy tiszteletlen graffiti művész épp arra járt volna, hogy „véleményt” nyilvánítson a vászonra festőkről, tudjuk meg Dan Lazea méltatásából. Mint írja, az aradi művész minden olyan lehetséges tárgyat felhasznál „boszorkánykonyhája” nyersanyagául, amit napi útvonalain találhat. „Olyan makrancos tárgyféleségek ezek, amelyek, mihelyt megmelegednek egy új helyen, rátelepszenek az ott lakó életére és arra kényszerítik, hogy magával cipelje őket mindennapjaiba. Vászonra téve, a művész különböző stratégiákkal él: véletlenül társítja, felnagyítja, lekicsinyíti, eredeti használati szerepükből kiragadja azokat. Így jelentésüktől megfosztva, működésképtelenségük pőreségébe e tárgydarabok olyan kiindulópontokká válnak, melyek a kompozíció színvilágát is megszabják. Árnyékok vetülnek a kép terének háromsíkú mélységére és így a munka csak álabsztrakt, mihelyt a tárgyak selejtté vállnak és erről mesélnek" - olvasható a P+P című válogatás beharangozójában.

Február 5-én, szerdán 18 órakor nyílik meg a kettős kiállítás a csíkszeredai Új Kriterion Galériában (Petőfi u. 4.), ahol az abumot is bemutatják. Az esemény házigazdája és moderátora Részegh Botond képzőművész lesz.







EZT OLVASTA MÁR?

X